Пакистанските власти са знаели къде се крие Бин Ладен

Пакистански официални лица са били осведомени къде се е криел водачът на "Ал Кайда" и "терорист номер едно" Осама бин Ладен, много преди да бъде унищожен от специалните части на САЩ, съобщава американският тв канал NBC, цитиран от БГНЕС.

По сведения на два негови източника в американските специални служи, година преди Бин Ладен да бъде убит при американската операция, информатор на пакистанското разузнаване по своя собствена инициатива е съобщил на ЦРУ къде се укрива най-издирваният човек на света. Както се подчертава в материала, тези два източника, както и още един, твърдят, че правителството на Пакистан през цялото време е знаело къде се укрива Бин Ладен.

Както се отбелязва в публикацията американските власти по-рано твърдяха, че операцията по унищожението на Бин Ладен е била предприета от САЩ едностранно и че ЦРУ е успяло да го открие, проследявайки куриери до защитения жилищен комплекс в пакистанския град Аботабад. Не е задължително новата информация да поставя под съмнение данните, които Белия изнесе няколко часа след операцията през май 2011 г. , отбелязва Ен би Си. Според тв канала официалната версия за това как е открит Бин Ладен е формулирана по такъв начин, че да се предотврати разкриването на самоличността и самото съществуване на информатор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят