Погребват жертвите от Яхиново в абитуриентските им костюми

Ден на траур обяви община Дупница в памет на петте жертви в тежката катастрофа в село Яхиново. Кметът на селото Владимир Боцев обяви три дни траур за съселяните на четиримата младежи, които загинаха на място при удара на голфа в стълб. Село Яхиново е притихнало, във въздуха витае смъртта, няма хора по кафенетата, всички са в шок от кървавата катастрофа, почернила 5 фамилии, пише struma.bg.

Мариян Джамбазов - студент в УНСС, завършил Механотехникума в Дупница, Емил Скоклев от същото училище, който след 4 дни трябваше да е абитуриент, деветокласникът от ПГ по облекло Илиан Гущеров, Ивайло Йотов, ученик в 10 клас в Механотехникума в Дупница, и кюстендилската учителка Елза Георгиева загинаха в жестокия сблъсък.

Милчо Паликарски, който е тежка черепно-мозъчна травма, е опериран по спешност в „Пирогов”, няма опасност за живота му, съобщиха негови близки. Младежът, който е син на полицай, беше пометен от лекия автомобил на 100 м от дома му в Яхиново.

Другият оцелял е абитуриентът от ПГ по автотранспорт в Дупница Светослав Ценев. Той е един от тримата, пътували в голфа, разминал се само с рана на ръката и болки в рамото. Той е печелил златни медали по силов трибой. Ето какво разказа младежът: "Емил и Мариян ми позвъниха да отида при тях. Те бяха на пикник в ливада край селото. Отидох и аз. Имаше мезе. Те пиеха мента с безалкохолно. Аз пийнах малко. Тръгнахме си, но един мъж от селото ни почерпи и по бира.

Обикаляхме селото с голфа, който Емил си купи преди два месеца. Тогава изкара курсовете за шофьор. В момента на катастрофата си рекох: "Край, умирам", и се стегнах на задната седалка. Автомобилът се завъртя на пътното платно. Чух удара в стълба. Бях затиснат на задната седалка, крещях с цяло гърло: "Помощ, умирам. Някой да помогне!". Бях заклещен и не можех да дишам. В един момент дойде някакъв мъж, с копач отвори вратата и аз излязох от автомобила. Ако се беше забавил, сигурно и аз щях да почина.

В този момент не знаех, че има загинали. После видях страшната картина. Гледката все още е пред очите ми. Ще я помня, докато съм жив. С Мариян от малки сме все заедно. С Емил също. Той шофираше леката кола. След няколко дни ми е абитурентският бал, не съм решил дали да ходя. Как да се веселя, като приятелите ми загинаха пред очите ми... До този момент не вярвах в Бог, но след катастрофата вярвам, че има сила, която ме пази. Алкохол повече няма да близна в живота си", закле се Светослав Ценев.

Евгени Кирилов, работник в "Мини Бобов дол", пръв се е притекъл на помощ на момчетата, заклещени в лекия автомобил. Той чул сърцераздирателния вик на Светослав Ценев за помощ. Ето каква разказа Евгени Кирилов: "Аз вадих младежите от колата. С копач разбих една от вратите на автомобила и от него излезе момче, което се държеше за едната ръка. Дойдоха и други съседи да помагат. Едно от децата беше паднало в двора на къщата ми. Гледката беше ужасяваща. Днес не се чувствам добре и няма да ходя на работа. 91-г. ми баба Фидана е видяла как автомобилът се завърта и помита съседчето Милчо и другите, които са били на тротоара". Баба Фидана е изпаднала в депресия, само плаче и нарежда: "Децата си отидоха, децата си отидоха".

В лекия автомобил са пътували Мариян Джамбазов, Емил Скоклев и Светослав Ценев. В момента на катастрофата по пътното платно се движели 14-г. Илиан Гущеров, ученик в девети клас в ПГ по облекло в Дупница, Ивайло Йотов, възпитаник на ПГ "Сергей П. Корольов" в Дупница, Милчо Паликарски и 40-г. Елза Георгиева от Кюстендил.

Емил Скоклев е сирак, дядо му Спас работи като общ работник към архиерейското наместничество в Дупница, за да подпомага майката на Емил в отглеждането на децата й. Костюмът за бала бил купен, поканени били дори гостите, но вместо на бал семейството ще ги събере за погребение. Бащата на момчето преди години починал от изгаряния в Италия, където работил.

Родителите на другия загинал - Мариян Джамбазов, са на работа в Чехия. Брат му е гастарбайтер в Италия. Мариян ще бъде погребан последен днес, за да могат родителите му и брат му да пристигнат от чужбина. Ден преди катастрофата родителите му заминали за Чехия.

Родителите на Ивайло Йотов са шивачи на частна практика. Осигурявали добър стандарт за сина си, който учил в десети клас в ПГ "Сергей П. Корольов" в Дупница. Вчера училището, което днес погребва двама ученици, беше притихнало. Нямаше я обичайната глъчка по време на междучасията. Класната на Емил Скоклев, като разбрала за смъртта му, припаднала. Съучениците му със сълзи на очи успяха само да кажат, че ще го запомнят като веселяк и добър приятел. И точно заради неговия весел характер ще отидат на бала.

14-годишната жертва Илиан Йотов е бил кротък и добър ученик. Учениците в средното училище са потресени от черната вест за смъртта му. С тях разговаря психолог, съобщи директорката Елена Костадинова.

Съученички на другия загинал в кататстрофата Илиан Гущеров не можеха да сдържат сълзите си: "Чинът на Илиан ще остане празен. Не можем да повярваме, че го няма вече".

"Погребението на четиримата младежи от с. Яхиново е днес от 14 до 19 ч., каза архиерейският наместник отец Георги Паликарски, който е от същото село и е кръстник на един от загиналите - Мариян. Двамата абитуриенти ще бъдат погребани в костюмите за бала.

Кървавият инцидент стана около 18,00 ч., загинаха двама от голфа и трима пешеходци.

40-годишната начална учителка Елза Петрова от Кюстендил е сред убитите пешеходци в дупнишкото село Яхиново. "Прекрасен човек и колега. Само след няколко дни, на 24 май, трябваше да раздаде свиделствата на учениците си от 1-ви "а" клас", каза директорът на ІІ ОУ "Даскал Димитри" в Кюстендил Светла Антова. 40-годишната преподавателка от дълги години работела в школото, като преподавала в началния курс. Според колегите й Елза била слънчев човек, семейството има две деца - дъщери, едната от които е студентка, а другата все още ученичка в Кюстендил.

"Сутринта около 7 часа ми се обади съпругът на Елза", каза директорката Антова, като допълни, че утре /б.р. днес/ тя и колегите й ще отидат на погребението.

Според близки на семейството преподавателката спряла до бордюра в Яхиново, за да разлепи обява на майстор на покриви от Кюстендил, приятел на съпруга й. "Сигурно е искала да направи услуга, такъв човек беше, гледаше все да помогне", казват колегите й. Голфът убиец я помел.

"Децата от класа й още не знаят защо госпожата им я няма, остават десетина дни до края на учебната година, така че ще направим всичко възможно да им спестим тази лоша новина, това са малки деца, първокласници, те са много впечатлителни и раними, заради това се надяваме да не разберат за смъртта на преподавателката им", казаха още от ІІ ОУ в Кюстендил.

След ужасяващата катастрофа в Яхиново млади хора от Дупница създадоха Фейсбук страница "Курбан за здраве, живот и късмет на младите хора в Дупница и околността".

"Стига толкова разплакани родители, приятели, братя и сестри. Знам, че това няма да предотврати нечия смърт, ако има безразсъдство. Но знам, че ще помогне. Най-малко да се замислим как и какво правим. Нека се съберем всички заедно и да поговорим, помислим и най-малкото да се видим по друг повод. Не на погребения. Предлагам да се заемем сами. Петък, събота и неделя ще бъдат поставени каси за дарения за организиране на курбан в центъра на Дупница, Сапарева баня и Бобов дол. Мисля, че е удачно всеки да помогне с колкото може.

Няма минимум, няма максимум, дори да са стотинки. Младежите, които не са помогнали - това не означава, че не сте добре дошли. Парите, които ще останат, ще бъдат дарени на децата без родители в града и на църквата. За курбана ще се поиска разрешение да се организира в парк "Рила" - гр. Дупница, на 16-и май (събота) или на 23-и май (събота). Нека развалим проклятието, за което всеки от града говори. Нека се замислим над действията си - никой не заслужава най-лошото! ", пишат създателите на страницата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини