Родители на убити в катастрофи деца: Държавата спи, не чува и не вижда

Родители на убити в катастрофи деца поискаха въвеждането на драстични глоби за нарушаване правилата на пътя и по-тежки присъди за шофьорите, отнели живот. Коментарът им бе след тежката катастрофа в дупнишкото село Яхиново, при която в неделя загинаха петима младежи.

„Държавата спи, не чува и не вижда", заяви пред bTV Мирослава Асенова, чиято дъщеря Съни бе убита от таксиметров шофьор на „Цариградско шосе" в София.

След като вчера премиерът Бойко Борисов призова гражданите да сигнализират за шофьори, които пият, а след това сядат зад волана, тя сподели: „Таксиметровият шофьор, който уби Съни, беше пил и знам приблизително къде е пил, на една стоянка. Хората, живеещи наоколо, знаят и ги виждат. След това ми казаха хора, които са го виждали, както и негови колеги, че е пиел. Редовно се сигнализира на полицията, не идват или само минават да проверят".

Мирослава Асенова каза още, че след като признал вината си, таксиметровият шофьор е получил присъда от 9 години. „Това не е 9 години затвор. Въпросният убиец си живее вкъщи, работи си спокойно, пие си на воля. Той е в общежитие от отворен тип. Вечер в 19 или 20 часа той трябва да се яви, да преспи и в 8 сутринта да напусне. Това е наказанието за всички убийци, убили по непредпазливост. Това е цинизъм. Той си е на хотел. При показване на добро поведение, ако не се сбие, той след 3-4 години ще бъде освободен", добави тя.

Бащата на една от жертвите в Симеоновград Трифон Трифонов припомни, че засегнати родители неколкократно са предлагали убийството на пътя след употреба на алкохол и при превишена скорост да се класифицира като умишлено. „Търпимостта на обществото е голяма и безразсъдството също. Масово се пие и кара в малките населени места", каза още Трифонов.

„Защо намаляват в ЕС жертвите на пътя? Там има полиция, има респект, има страх. Тук полицията я няма, а където се яви, там вече действа подкупът. Драстични санкции трябват. Всеки се чувства безнаказан", добави Мирослава Асенова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини