Лиляна Павлова отива на среща в Брюксел заради европроекти

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ще се срещне в сряда с европейския комисар по регионалната политика Корина Крецу в Брюксел, съобщават от МС пред БГНЕС. Причината за посещението на Павлова в Европейската комисия е забавянето на изпълнението на проекти, финансирани по стария програмен период, както и липсата на одобрение на новата ОП "Региони в растеж" 2014-2020.

В срещата на Павлова и Крецу ще се включи и българският европейски комисар Кристалина Георгиева, която като вицепрезидент на ЕК отговаря и за бюджета на Европейския съюз.

Очаква се регионалният министър отново да постави искането на България за удължаване на стария програмен период поне с шест месеца. По регламент изпълнението на проекти, които се финансират по ОПРР 2007-2013, трябва да приключи до края на 2015 г., но заради забавяне на строителните дейности има риск част от проектите да не бъдат довършени и това да доведе до загуба на европейски средства. Подобна е ситуацията с изграждането на Северната скоростна тангента, чието строителство започна едва в началото на настоящата година.

Друга тема на разговор между Павлова и Крецу ще е липсата на одобрение от ЕК на европрограмата за България за финансиране на регионите до 2020 г. България остана сред малцината европейски държави, които са с неодобрени от ЕК програми по регионално развитие през новия програмен период. Причината – дългогодишен спор между българските власти и европейските чиновници по въпроса за обхвата на финансиране. България твърдо настояваше да получи пари за подпомагане на 67 града, но в крайна сметка Брюксел склони приоритетно да се финансират 39 града, а останалите 28 да разделят едва 106 млн.евро (средно около 3,7 млн.евро на община за период от седем години). Общият обем на ОПРР 2014-2020 е 1,54 млрд. евро. Очакванията на българското правителство е ЕК да одобри програмата най-късно през юни месец.

Междувременно България отново падна с едно място по темпо на усвояване на европейските фондове от програмен период 2007-2020. В средата на април страната ни зае 22-ро място от 28-те държави-членки на ЕС, но актуалната класация на Генерална дирекция "Регионална политика" показва, че към месец май 2015 г. България вече е на 23-то място с 75,7% усвоени европейски средства. Това значи, че до края на годината България трябва да усвои ¼ от целия й се полагаем бюджет по еврофондовете от 2007 досега.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини