Кунева: Голяма е вероятността България да влезе в Шенген до края на годината

До края на годината има голяма вероятност България да влезе в Шенген. Това каза вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева, след като провери техническата готовност на синята ни граница при Бургас за членство в Шенген, предаде „Фокус”.

Кунева каза още, че се надява, че България ще бъде в Шенген и ще бъде в групата, която решава сигурността в Европа. „Ето какво губим от това, че не сме в Шенген - губим възможност нашите усилия да бъдат оценени, да се каже, че българските власти вършат отлична работа, каквато те наистина вършат, че ние сме вложили много усилия”, обясни Кунева.

По думите ѝ мотивацията на хората, които работят на ГКПП на пристанище Бургас, е членството на България в Шенген. Кунева допълни още, че преди седем години седем европейски страни са били против влизането на България в Шенген, а с днешна дата те са само две. Кунева не конкретизира кои са държавите. Тя обаче посочи, че пропуските в съдебната система и сигурността ни задържат от членство в шенгенското пространство.

Кунева се запозна с цялата налична техника на Гранична полиция на пристанище Бургас. С техническата обезпеченост и кадровия ресурс на ГКПП на така наречената синя граница. Престои проверка на летище Бургас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини