Алпинисти покоряват хилядник в Тяншан Монтират въжена градина в местността Ксилифор край Търново

Временно е спрян токът в кв. “Кулата” във Враца заради скъсани проводници

Учени ще развиват наука в помощ на туризма и творческите индустрии Проектът за креативен център е на ВУМ във Варна за 7 млн. евро

Без малко да се сдобием с родна аристокрация Фердинанд мечтаел за нашенци с титли, но липсвали мераклии

291 екипа на ОССЕ наблюдават изборите в Русия

Германският външен министър Хорст Зеехофер поиска отмяна на Шенгенското споразумение

Пучдемон: Трябваше да обявя независимост на Каталуния по-рано

Пет селища в Пазарджишко са без ток заради аварии от силния вятър

Вижте как протича гласуването за руски президент в София и Пловдив (СНИМКИ)

Мътилка потече от чешмите в пет монтански села, пращат им водоноски

ЦСКА спечели водната битка с “Левски” след късна драма

Започна аварийно кърпене на дупки в Шумен

Самурай от Япония и над 100 магове от 9 държави с демонстрации на “Златна котка 2018” Габрово се превръща в Балканската столица на магията

Община Велико Търново подпомага 23 двойки с репродуктивни проблеми Бюджет от 70 000 лева има програмата за настоящата година

Румънски тир се преобърна и блокира пътя Бяла-Плевен

Индиецът, който не иска да бъде милионер, или как 26-годишен студент от Делхи стана иноватор №1 на ЕС

Пет долара. Толкова струват петте малки джаджи, които 26-годишен индийски студент в швейцарския град Лозана получава от Китай в няколко кашона всеки месец. Той ги препродава на същата цена в Африка и Азия, но в Европа ги предлага по 25 евро. Схемата е доста проста и прилича на обикновена търговия по интернет, но тя донесе на индиеца Говинда Упатяй годишната награда за иновации на Европейския съюз, която той получи миналата сряда на церемония в Будапеща.

Революционното в идеята на младия индиец е, че неговият комплект е достатъчен да бъде сглобена малка соларна LED лампа. Състои се от миниатюрен соларен панел, батерийка, крушка, превключвател и няколко жички. Освен че го препродава, той обучава хиляди хора, които никога не са имали електричество, как да си сглобят лампа и да я използват с години. Те могат да свържат елементите върху подръчни материали – вместо лампион да използват кофичка от кисело мляко или шоколадово яйце. Според Говинда 1,6 млрд. души по целия свят нямат никакво електричество и с тази лампа те ще получат нещо, което отдавна съществува в развития свят.

„Когато бях малък, през лятото баща ми, инженер в авиацията, ме пращаще в селото си високо в планината, до което се стигаше пеша по 5-километров път. Понякога ставаше горещо и питах татко защо нямаме вентилатор или климатик в селската къща. Той ми казваше просто да се разхлаждам, като легна на сянка под манговото дърво в двора. Това наистина действаше, но дълго мислих колко е несправедливо да нямаме ток на село”, каза пред „Труд” Говинда. Според него милиони хора нямат телевизия, но когато си вземат телевизор, бързо се пристрастяват към гледането на сериали и новини. Така е и с електричеството – въпреки че мнозина живеят много добре и без него, ако получат светлина в къщите си, ще разберат колко им е ценна. Когато става студент в Швейцария, споделя с преподавателите си своята идея и те го поощряват. Събира екип от четирима съмишленици европейци и стартира своята кампания.

Според него комплектът за сглобяване на лампата трябва да има някаква цена, за да осъзнаят хората, че той има стойност, иначе биха го изхвърлили. Затова и струва 5 долара в Руанда и Индия, където в цели градове средната месечна заплата е не повече от 50 долара. Но в Европа цената е по-висока. С разликата в цената Говинда финансира екипа си и пътуванията до различни държави, където провежда обучения на хората. Досега е обучил 400 души, които да могат да обясняват в двучасови курсове на хората как да сглобят, ползват и ремонтират своята соларна лампа. Целта му е до 2020 г. да раздаде 500 милиона комплекта за лампи в целия свят.

„Повтарям го няколко пъти: не искам да правя пари от това. Да стана милионер за мен не е мечта – досега можех да съм натрупал много пари, като продавам лампата на печалба. Не искам да спечеля милиони, а да променя мисленето на милиони хора”, казва Говинда и така разсейва всякакви препратки към филма „Беднякът милионер”. Две години след като е стартирал инициативата си, той е забелязан от Европейския институт по иновациите – институция на Европейската комисия. А сега спечели и годишните и награди.

Говинда смята да започне и мащабна образователна програма в средните училища в Индия и в Европа. Дори е изготвил програма за тримесечен практически курс за енергията, електричеството, околната среда и основните закони в електротехниката.

Сглобяването на лампата ще е част от практическите уроци. Засега няколко училища в Лозана са приели да включат неговия курс в обучението. Наскоро директор на училище в Делхи включил всичките си 1000 дванадесетокласници в обучението. 1000 дванадесетокласници в едно училище? Да, казва индиецът, училищата в Делхи са огромни, имат по около 10 000 ученици всяко!

Говинда е готов да обучи преподаватели и от България, ако има интерес. Ако искате да се обучавате по неговата система, достатъчно е да се свържете с редакцията ни, за да ви направим контакт. Индиецът продава своя комплект, като задължително преди това обучава ползвателите му. „Когато им даваме продукта, ние въвличаме хората в процеса, даваме им знания и умения”, казва Говинда.

Дъжд от стартъп компании в ЕС

Говинда е един от стотиците европейски студенти, които са основали стартъп компании с иновативни идеи с подкрепата на Европейския институт по иновациите. Странно съвпадение е, но 64 от най-успешните иновативни фирми на младежи вече имат 64 млн. евро оборот. А към част от идеите им проявяват интерес големи корпорации, които могат да променят проектите си. Младият студент във Великобритания Хиде-Ян Лемстра например създаде принтер, който изтрива с помощта на лазерна аблация предварително отпечатана на принтер страница. Така листът може да се използва още няколко пъти. Германецът Мартин Йенерт измисли „умна” кофа за боклук, която докладва на приложение в смартфона къде отива собствената ти смет – кой е преработил пластмасовата бутилка от ”Кола-кола”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.