Фидел Кастро се среща с Франсоа Оланд в Куба

В Хавана се проведе среща между президента на Франция Франсоа Оланд и историческия водач на кубинската революция Фидел Кастро. Разговорът между двамата политици продължи два часа, пише АФП.

Оланд беше придружен от двама дипломатически съветници и бившия председател на френския Сенат, който изпълнява функцията на специален представител на френския президент в Карибския регион. След срещата Оланд сподели пред журналисти, че отдавна е искал да се запознае с Ел Коменданте. Срещата му с Фидел Кастро не беше включена в официалната програма на френския президент за еднодневната му визита в Куба. До последно не бе ясно дали здравословното състояние на Кастро ще му позволи да приема гости.

"Беше много информиран, много бодър", заяви Оланд и допълни, че Кастро е избегнал да говори за актуални политически теми, за да не си присвои сферата, запазена за брат му Раул.

Френският президент се срещна и с колегата си Раул Кастро, който наследи брат си Фидел начело на Куба през 2006 г., съобщи Франс прес. По информация на Елисейския дворец Раул Кастро е казал, че Франция може да играе първостепенна роля в отношенията между Куба и ЕС, особено предвид наближаването на срещата на върха между ЕС и Общността на държавите от Латинска Америка и Карибите през юни в Брюксел.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят