Претърсват адвокатски дружества по молба на Холандия

Следователи от Следствения отдел на Софийска градска прокуратура извършват претърсвания и изземвания в офисите на търговски дружества – филиали на холандско дружество и представлявани от адвокатите Петър Стойчев и Мария Стойчева.

Прокуратурата съобщава, че претърсванията се извършват на територията на София и Пловдив в изпълнение на молба за правна помощ от прокуратурата в Зволе, Кралство Холандия. В прокуратурата в Зволе се провежда разследване за данъчни престъпления, документни престъпления и пране на пари. Действията по претърсване и изземване се извършват при стриктно спазване на Наказателно -процесуалния кодекс на Република България и чл. 33 от Закона за адвокатурата.

Ето и пълния текст:

Днес, 12 май 2015г., на територията на гр. София и гр .Пловдив, в изпълнение на молба за правна помощ от прокуратурата в Зволе, Кралство Нидерландия, следователи от Следствения отдел на Софийска градска прокуратура извършват претърсвания и изземвания в офисите на търговски дружества – филиали на холандско дружество и представлявани от адвокатите Петър Стойчев и Мария Стойчева.

В прокуратурата в Зволе се провежда разследване за данъчни престъпления, документни престъпления и пране на пари.

Действията по претърсване и изземване се извършват при стриктно спазване на Наказателно -процесуалния кодекс на Република България и чл. 33 от Закона за адвокатурата.

Извадка от Закон за адвокатурата

Чл. 33. (1) Адвокатските книжа, досиета, електронни документи, компютърна техника и други носители на информация са неприкосновени и не подлежат на преглеждане, копиране, проверка и изземване.

(2) Кореспонденцията между адвоката и неговия клиент, без оглед на начина, по който се осъществява, включително по електронен път, не подлежи на преглеждане, копиране, проверка и изземване и не може да бъде използвана като доказателство.

(3) Разговорите между адвокат и негов клиент не могат да се подслушват и записват. Евентуално направените записи не могат да се използват като доказателствени средства и подлежат на незабавно унищожаване.

(4) Адвокатът не може да бъде разпитван в процесуално качество относно: разговорите и кореспонденцията му с клиент; разговорите и кореспонденцията му с друг адвокат; делата на клиент; факти и обстоятелства, които е узнал във връзка с осъществяваната защита и съдействие.

(5) (Доп. - ДВ, бр. 97 от 2012 г.) Алинеи 1 - 4 се прилагат и по отношение на адвоката от Европейския съюз, младши адвоката и адвокатския сътрудник.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини