Ротари клуб подари концерт-спектакъл на великотърновци

Волен Сидеров: Оставката на Валери Симеонов не е съгласувана с мен

АПИ: До 20 декември се приемат офертите за ремонта на 47 км от път II-23 Русе – Кубрат

Археолози откриха миниатюрна Теракотена армия

Тереза Мей отхвърли контрапредложенията на своя проект на споразумение за Брекзит

Обвинения за брата и сестрата след убийството във влака край Вакарел

Томислав Дончев: Парламентарна предпоставка за предсрочни избори няма

Весела Лечева, народен представител от „БСП за България“: Тази много закъсняла оставка на Валери Симеонов няма да уталожи напрежението

Млад мъж се обеси пред бащината къща на жена си в Смолян Трупът открили мъже, тръгнали за риба

Окръжният съд в Търново отново гледа дело за укриване на данъци от адвокат и съдебен лекар Първоначално постановената присъда бе отменена от Апелативния съд в старата столица

Валентин Радев: Гражданите не винаги знаят кое е законно и кое не по време на протест, полицията трябва да действа с твърда ръка

Труд Уикенд – един вестник за два дни

Един човек е загинал при протестите във Франция срещу повишаването на цените на горивата

Андреа и Тита първи приятелки Ще има ли дует между двете изпълнителки

Сестрата на Бойко Борисов: Брат ми беше първият човек, на който се обадих, когато се разболях

Отварят средновековни църкви под Царевец в нощта на музеите

Средновековните църкви под крепостта Царевец във Велико Търново ще приемат посетители в нощта на музеите-15 май. Регионалният исторически музей /РИМ/ в старата столица за единадесети път ще се включи в инициативата Европейска „Нощ на музеите и галериите“. Проявата в болярския град тази година е посветена на 830-годишнината от въстанието на болярите Асен и Петър и възобновяването на българската държава.

Туристи ще приема храмът „Св. Св. Петър и Павел“, където екскурзоводи от музея ще разказват историята на светинята. Посетители ще приемат историческата църква „Св. Дитимър Солунски“ и манастир „Велика лавра“ и църквата на Иван-Асен II- „Св. 40 мъченици“.

Средновековната „Нощ на музеите“ ще започне в 21 часа със зрелищно факелно шествие от храма „Св. Димитър Солунски“ по Владишкия мост до „Св. 40 мъченици“. Там в небето ще бъдат пуснати фенери и ще бъдат запалени жертвениците по манастирските стени. Гостите на събитието ще чуят легендите за църквата „Св. 40 мъченици“, за девойката в бяло от храма и за цар Калоян, църковно-славянски песнопения на квартет „Ангелски гласове“ и музикалните изпълнения на Вокална група при читалище „Наука“ в Ново село.

В двора на манастирския комплекс ще има танцови изпълнения, а демонстрации на игра с огън ще направи Калоян Величков. За средновековната кухня ще разкаже доц. Иван Лазаров от ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“. Присъстващите ще могат да дегустират храна от епохата, приготвена от ученици на чаша вино от избата в село Горски Долен Тръмбеш.

От 21,30 часа до полунощ в скриптория на манастира ще бъдат демонстрирани средновековни техники за писане от д-р Пламен Събев, а в западната пристройка на църквата „Св. 40 мъченици“ ще бъде излъчен филм за историята на храма.

„През годините Регионалният исторически музей във Велико Търново се е включвал в европейската инициатива с различни събития в Археологическия музей, Музей „Затвор“, Музей „Възраждане и Учредително събрание“, Сарафкината къща и други“, припомнят музейни уредници.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.