Отварят средновековни църкви под Царевец в нощта на музеите

Средновековните църкви под крепостта Царевец във Велико Търново ще приемат посетители в нощта на музеите-15 май. Регионалният исторически музей /РИМ/ в старата столица за единадесети път ще се включи в инициативата Европейска "Нощ на музеите и галериите". Проявата в болярския град тази година е посветена на 830-годишнината от въстанието на болярите Асен и Петър и възобновяването на българската държава.

Туристи ще приема храмът "Св. Св. Петър и Павел", където екскурзоводи от музея ще разказват историята на светинята. Посетители ще приемат историческата църква "Св. Дитимър Солунски" и манастир "Велика лавра" и църквата на Иван-Асен II- "Св. 40 мъченици".

Средновековната "Нощ на музеите" ще започне в 21 часа със зрелищно факелно шествие от храма "Св. Димитър Солунски" по Владишкия мост до "Св. 40 мъченици". Там в небето ще бъдат пуснати фенери и ще бъдат запалени жертвениците по манастирските стени. Гостите на събитието ще чуят легендите за църквата "Св. 40 мъченици", за девойката в бяло от храма и за цар Калоян, църковно-славянски песнопения на квартет "Ангелски гласове" и музикалните изпълнения на Вокална група при читалище "Наука" в Ново село.

В двора на манастирския комплекс ще има танцови изпълнения, а демонстрации на игра с огън ще направи Калоян Величков. За средновековната кухня ще разкаже доц. Иван Лазаров от ВТУ "Св.св. Кирил и Методий". Присъстващите ще могат да дегустират храна от епохата, приготвена от ученици на чаша вино от избата в село Горски Долен Тръмбеш.

От 21,30 часа до полунощ в скриптория на манастира ще бъдат демонстрирани средновековни техники за писане от д-р Пламен Събев, а в западната пристройка на църквата "Св. 40 мъченици" ще бъде излъчен филм за историята на храма.

"През годините Регионалният исторически музей във Велико Търново се е включвал в европейската инициатива с различни събития в Археологическия музей, Музей "Затвор", Музей "Възраждане и Учредително събрание", Сарафкината къща и други", припомнят музейни уредници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини