Нападателят от Мериленд е загинал от раните си в болницата

Хасан Азис: Приемам нормално Ердоган да казва, че Кърджали е останал в душата му

Цвета Караянчева: Политиците трябва да си говорят Срещата на европейските лидери с президента Ердоган у нас е важна

„Бандата на Оушън“ обира ротативки Четирима мъже дистанционно хаквали софтуера на игралните апарати

Доналд Тръмп е разговарял днес по телефона с Владимир Путин

Сливен търси 100 000 лева за преместването и ремонта на паметник под ключ

Радев: Общността на българските евреи в Израел е мост за развитие на двустранния обмен в образованието и културата

Самолет от британския аеробатичен тим „Ред ароус“ се разби днес в Уелс

Международен екип ще кастрира безплатно кучета и котки в Сливен

Осем язовира в Карнобатско преляха Кметът Георги Димитров: Хвърляме торби с пясък, паника няма

Гръцкият външен министър: “Горна Македония” е предпочитаното име от Атина за бившата югорепублика

Български ритми огласиха Москва

С близо 3 млн.кубика се вдигна нивото в язовир “Асеновец”

Оздравителният план в болница „Пирогов“ започва да действа от април

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 март 2018 г.

Отварят средновековни църкви под Царевец в нощта на музеите

Средновековните църкви под крепостта Царевец във Велико Търново ще приемат посетители в нощта на музеите – 15 май. Регионалният исторически музей /РИМ/ в старата столица за единадесети път ще се включи в инициативата Европейска “Нощ на музеите и галериите”. Проявата в болярския град тази година е посветена на 830-годишнината от въстанието на болярите Асен и Петър и възобновяването на българската държава.

Туристи ще приема и храмът “Св. Св. Петър и Павел”, където екскурзоводи от музея ще разказват историята на светинята. Посетители ще могат да разгледат историческата църква “Св. Димитър Солунски” и манастира “Велика лавра” и църквата на Иван-Асен II- “Св. 40 мъченици”.

Средновековната “Нощ на музеите” ще започне в 21 часа със зрелищно факелно шествие от храма “Св. Димитър Солунски” по Владишкия мост до “Св. 40 мъченици”. Там в небето ще бъдат пуснати фенери и ще бъдат запалени жертвениците по манастирските стени.

Гостите на събитието ще чуят легендите за църквата “Св. 40 мъченици”, за девойката в бяло от храма и за цар Калоян, църковно-славянски песнопения на квартет “Ангелски гласове” и музикалните изпълнения на Вокална група при читалище “Наука” в Ново село.

В двора на манастирския комплекс ще има танцови изпълнения, а демонстрации на игра с огън ще направи Калоян Величков. За средновековната кухня ще разкаже доц. Иван Лазаров от ВТУ “Св.св. Кирил и Методий”. Присъстващите ще могат да дегустират храна от онази епоха, приготвена от ученици на чаша вино от избата в село Горски Долен Тръмбеш.

От 21,30 часа до полунощ в скриптория на манастира ще бъдат демонстрирани средновековни техники за писане от д-р Пламен Събев, а в западната пристройка на църквата “Св. 40 мъченици” ще бъде излъчен филм за историята на храма.

“През годините Регионалният исторически музей във Велико Търново се е включвал в европейската инициатива с различни събития в Археологическия музей, Музей “Затвор”, Музей “Възраждане и Учредително събрание”, Сарафкината къща и други”, припомнят музейни уредници.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.