Министър Петър Москов: Новото финансиране на болниците ще е ясно наесен

Новата система и структура на плащанията към болниците и здравните заведения ще бъдат изготвени от специално сформиран експертен екип до есента. Това обяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов във Велико Търново днес.

Той уточни, че с промените в методиката парите от Здравната каса вече ще отиват само за лечебна дейност, а не и за издръжка на администрацията. Ще бъде изчистена и собствеността на болниците, за да няма разпръсната дейност. "Само във Велико Търново болницата плаща за транспорт по 600 000 лева между двете бази", подчерта д-р Петър Москов.

Според здравният министър е належащо диспансерите да минат към болниците. Д-р Петър Москов твърдо заяви, че на много места директори на тези лечебници се чувстват като феодали. "Същността на тази реформа е пациентът да получава комплексна многопрофилна болнична услуга. Искаме да намалим и административните разходи", разясни д-р Москов.

Министърът на здравеопазването припомни за одобрените 85 млн. евро за реформата в Спешна помощ. Той обяви, че центровете ще останат към областните болници. "Големите болници ще имат на разположение около 1,5 млн. евро за техните спешни центрове", заяви д-р Петър Москов.

Здравният министър допълни, че са започнали комплексни проверки на всички неонатологии в страната. След ревизията на неонатологичното отделение в болница "СофияМед" е станало ясно, че няма условия за поемането на усложнени случаи. "Затова второто ниво от разрешителното на тази клиника бе отнето", информира д-р Петър Москов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини