Радан Кънев: Изказването на Местан ни тласка към проваления в Македония модел

В момента националната сигурност на България е под заплаха както заради кризата в Украйна, така и заради атмосферата в Русия, тежките финансови проблеми в Гърция, проблемите със ситуацията в Турция. Това коментира във вторник във Велико Търново съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев.

"В Македония в момента се разпада цял политически модел и ние не знаем какво следва от това. Изказването на лидера на ДПС Лютви Местан ни тласка именно към този провален в Македония етнически модел, който позволява на корумпирани лидери да се бетонират в политиката", заяви публично Кънев.

Той апелира, че България трябва да поддържа своята стабилност чрез изолиране на ДПС от властта и отслабване на хватката за малкия и среден бизнес. Местните избори трябва да направят този модел част и от местното управление на страната.

"България постигна чудо като толкова бързо успя да се превърне от държава, управлявана от тъмни сили при правителството на Орешарски, в стабилна държава, която успя да заслужи нов кредит на доверие от европейските и северноатлантическите си партньори. Стабилността, която това правителство постигна за толкова кратък период, е изключително ценен фактор", каза Кънев.

Той допълни, че трудовото законодателство в България е останало от епохата на Кремиковци. Необходима е реформа на трудовия пазар, която да позволи той да стане значително по-гъвкав. "Това означава рязко да се увеличи временната заетост, да се осигурят големи възможности за надомна работа, законодателно да се уреди възможността за почасова активност. У нас в момента хората на трудовия пазар са ниско компетентни и не могат да задоволят нуждите на бизнеса. Този проблем трябва да се реши", категоричен е Радан Кънев.

Според него е немислима идеята, че някой ще събере отново много ниско квалифицирани или неквалифицирани хора на едно място и ще им даде някаква работа, просто за да им осигури заплащане, което поколения наред после ще връщат като дългове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини