Правителството отпусна близо 490 000 лева мост в Елена

Тръмп обяви победа над „Ислямска държава“ в Сирия

Правителството отпусна над 10 млн. лева на общини в Пиринско

Прокуратурата е започнала досъдебно производство за смъртта на бебето, изхвърлено във водите на „Водното огледало“ в Кърджали

Прокуратурата поиска постоянен арест за Ценко Чоков

Орлин Павлов, Мариана Попова и Стефан Вълдобрев ще пеят на новогодишния концерт на София Именити творци и спортисти ще отправят видеопожелания към българите

ЕС забрани сламките и пластмасовите чаши Новите правила ще влязат в сила след 2 години

7 млн. лева даде правителството на област Монтана

Кметът на Павликени чете коледна приказка на децата от забавачка

Дядо Коледа раздаде подаръци на оперирани във ВМА деца

ЕК потвъди за хакерска атака срещу институции на евросъюза

Половин милиард евро за метро до „Левски“ и „Слатина“

Пускат под гаранция богатия циганин, убил две жени

Шампионите се преклониха пред духа

Община Варна започва работа по проекти за над 80 млн. лв. Бюджетът на града намаля с 10 млн. лв. след актуализация

Атанас Скатов тръгва към Аляска за световен рекорд

Сливенецът Атанас Скатов потегля в началото на юли към Аляска за изкачването на връх МакКинли /6194 м/. Върхът е последният от 7-те континентални първенци на планетата, които Скатов си постави за цел да покори и така да стане първият веган в света, стъпил на най-високите му точки.

„МакКинли е един от най-трудните върхове. „Успеваемостта“ при изкачването му е едва 35 процента заради ниските температури“ – заяви той. Скатов потегля в първите дни на юни, след което ще се включи в организирана международна експедиция с продължителност 22-25 дни. Очаква се по време на експедицията температурата на най-високия връх в Северна Америка да е минус 40 градуса.

Експедицията няма да ползва шерпи, както на Еверест. Сливенецът сам ще носи 60 кг багаж, включително с храната, бензина и оборудване, разпределени по равно в раницата на гърба му и на шейната. 12-те хил. долара за експедицията са осигурени от спонсори. Той специално благодари на община Сливен, която за пореден път го е подпомогнала.

„За МакКинли общината ми предостави 5000 лева. Тя ми помогна и за експедицията на връх Аконкагуа, а за изкачването на Еверест бе генерален спонсор и ме финансира с 10 хил. лева. Много съм благодарен! Голяма подкрепа получих и от частни фирми, както и от съвсем обикновени граждани“ – заяви Скатов.

Той разказа, че всички върхове от проекта си е покорил по възможно най-евтиния начин, със средства от дарители. Експедицията на Еверест, например, струвала обикновено около 65 хил. долара, а неговата – 25 хил. долара.

„Изключително съм щастлив. Няма досега българин, който да е изкачил 7-те континентални първенци. Досега, за 2 години, успях да изкача 6 континентални първенци, което не е правено от никого“ – допълни още сливенецът.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.