Атанас Скатов тръгва към Аляска за световен рекорд

Сливенецът Атанас Скатов потегля в началото на юли към Аляска за изкачването на връх МакКинли /6194 м/. Върхът е последният от 7-те континентални първенци на планетата, които Скатов си постави за цел да покори и така да стане първият веган в света, стъпил на най-високите му точки.

"МакКинли е един от най-трудните върхове. "Успеваемостта" при изкачването му е едва 35 процента заради ниските температури" - заяви той. Скатов потегля в първите дни на юни, след което ще се включи в организирана международна експедиция с продължителност 22-25 дни. Очаква се по време на експедицията температурата на най-високия връх в Северна Америка да е минус 40 градуса.

Експедицията няма да ползва шерпи, както на Еверест. Сливенецът сам ще носи 60 кг багаж, включително с храната, бензина и оборудване, разпределени по равно в раницата на гърба му и на шейната. 12-те хил. долара за експедицията са осигурени от спонсори. Той специално благодари на община Сливен, която за пореден път го е подпомогнала.

"За МакКинли общината ми предостави 5000 лева. Тя ми помогна и за експедицията на връх Аконкагуа, а за изкачването на Еверест бе генерален спонсор и ме финансира с 10 хил. лева. Много съм благодарен! Голяма подкрепа получих и от частни фирми, както и от съвсем обикновени граждани" - заяви Скатов.

Той разказа, че всички върхове от проекта си е покорил по възможно най-евтиния начин, със средства от дарители. Експедицията на Еверест, например, струвала обикновено около 65 хил. долара, а неговата - 25 хил. долара.

"Изключително съм щастлив. Няма досега българин, който да е изкачил 7-те континентални първенци. Досега, за 2 години, успях да изкача 6 континентални първенци, което не е правено от никого" - допълни още сливенецът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл