Свършиха билетите за премиерата на "Квартет", продават билети за ноемврийските представления

Юбилейното 20-то издание на „Салон на изкуствата“ стартира вчера в Националния дворец на културата с концерт на шотландските гайдари “Red Hot Chilli Pipers“, родопския глас на Валя Балканска и българските гайди. „Беше едно страхотно представление. За първи път събрахме на една сцена две държави, в които гайдата е символ на народната музика и се получи фантастично“, разказа директорът на Националния дворец на културата (НДК) Мирослав Боршош в „Тази сутрин“ по bTV, съобщиха от конгресния център на НДК.

Тази вечер (12 май) от 20 ч. предстои още една наслада за сетивата – световната премиара филм-спектакъла на Явор Гърдев „КВАРТЕТ – ОПАСНИ ВРЪЗКИ СЛЕД КРАЯ НА СВЕТА“. Проект с изключително сложна техническа и творческа част. “Това, което ще видят зрителите днес е театър на аватарите”, по думите на Боршош, който беше категоричен, че “в България се създава нова форма на театър - единствена в света”, която скоро ще се превърне в тенденция.

„Студия от цял свят работят по този проект, за да може той да се осъществи. Използва се една от най-новите технологии за правене на кино – „motion capture“, която позволява всичко на сцената да се случва в реално време. Всичко е толкова визуално, че окото не може да го възприеме в неговата пълна реалност, а в същото време - не се губи и силната художествена стойност на текста“, сподели Боршош впечатленията от „КВАРТЕТ – ОПАСНИ ВРЪЗКИ СЛЕД КРАЯ НА СВЕТА“.

Проектът е отнел на екипа три месеца, като всички са били изключително мотивирани и организирани, предвид мащаба на техниката, която се използва. Новото ръководство на НДК се стреми да превърне Двореца е едно голямо театрално пространство за много форми на изкуството. „Радва ме фактът, че билетите за двете дати на спектакъла - филм вече са продадени и са пуснати тези, за ноемврийските представления“, не скри задоволството си директорът на Двореца.

Освен на театралните творци, НДК дава поле за изява на огромна палитра талантливи хора. В това число е и най-голямата и хубава сатира на българското общество – „Улицата“ през погледа на Теди Москов. 20 години по-късно тя ще бъде възродена с един невероятен актьорски екип, а начело отново ще бъде Мая Новоселска – следващото представление, за което билетите са вече на привършване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура