Меглена Кунева: До края на годината може да влезем в Шенген

Има вероятност до края на годината България да бъде приета в Шенген. Това заяви в Бургас вицепремиерът Меглена Кунева.

От 7 преди, вече само 2 страни били проблем за присъединяването ни, но в момента се водели преговори и ако те бъдат убедени, то скоро може да стане факт. Съдебната реформа и сигурността били сочени за пречка за влизането ни в Шенген, каза още Кунева. Според нея не е логично точно те да спъват България, при положение че всички останали изисквания са изпълнени.

В морския град Меглена Кунева инспектира граничния контрол на "сините граници" - Пристанище и Летище Бургас.

"Готови сме за Шенген. Не казвам, че сме готови със съдебната си система, но за Шенген сме готови. И тъй като това е свързано със сигурност, аз не искам да виждам българските граждани с втора категория сигурност. Защото, ако сме пълноправен член на Шенген, всички ще имат полза от нас и ние ще имаме полза от всичко, което е достижение на тази зона", каза още Миглена Кунева.

Тя се качи на борда на моторен кораб "Обзор"- един от петте, с които България разполага за охрана на синята граница, а на летището разгледа най-новата придобивка - четири електронни гишета на терминал "Заминаващи", където се проверяват граждани от ЕС и при нужда минават на допълнителна проверка.

Още четири електронни гишета има и на терминал "пристигащи", чиято стойност е над 407 000 лв. От лятото ще бъдат монтирани и 16 мониторни детектора за откриване на радиоактивни материали, осигурени след споразумение с Департамента по енергетика на САЩ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини