Управията в правосъдието

На 24 май 2018 да почерпят

Пътувай и чети с ретро трамвая на 24 май

Алпинистът Атанас Скатов след завръщането си от Хималаите: Налудничаво е, но смъртта там е нещо естествено

Италианският президент Серджо Матарела връчи мандат за съставяне на правителство на Джузепе Конте

Вдигат пенсиите с 3,8% от юли (обзор) Минималната за осигурителен стаж и възраст става 207,60 лв.

Юлия Скрипал в първо изявление след изписването си от болницата: Събудих се с новината, че с баща ми сме били отровени

Ръст на сделките с имоти в курортите Банско и Слънчев бряг са първенци

Проф. Христо Пимпирев: Мечтая Антарктида да дава повече за човечеството и България да е там

Полицаят заплашвал военния преди смъртта си (обзор) Съдът остави Ангел Желязков в ареста

Иванчева изпързаля правосъдието

Шофьорът на автобуса от катастрофата на магистрала “Тракия”: Казах на пътниците да отворят аварийните кранове и да излязат, аз бях последен

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в четвъртък, 24 май 2018

Мая Манолова: Парите за здраве тази година са увеличени, но с това се увеличиха и проблемите

Съдът окончателно пусна АМ „Струма“ през Кресненското дефиле

КНСБ плаши с протести заради съкращенията в Селскостопанската академия

“Информирал съм лично министър-председателя, че ако продължават така, ние ще доведем в София всички, които с право протестират за несправедливия начин на разпределение на тези тежести за оптимизация на разходите”, заяви в Стара Загора лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Той припомни, че Селскостопанската академия е едно от звената, които е заложено да пострада най-силно от съкращенията на разходите и заплатите в бюджета за настоящата година.

“Не мисля, че работещите в подобни звена трябва да бъдат отнасяни към администрацията. Около 370-380 души ще загубят своите работни места в цялата селскостопанска академия. В 20 от 26-те институти и звена ще има съкращения над 10%. В същото време в Министерство на земеделието, в шапката му ще има 0% съкращения”, негодува Димитров. Той припомни, че между 15 и 17% от работниците ще загубят работа си и в Агенцията за безопасност на храните и някои други звена.

Димитров обяви, че подкрепя и недоволството на работещите в Националното радио, заради орязването на хонорарите. “Аз съм убеден, че това, което прави генералният директор на БНР не е добре обмислено”, каза лидерът на КНСБ.

По повод пенсионната реформа той обяви, че синдикатите не приемат никакви аргументи, които дават възможност за увеличение на пенсионната възраст и препоръча на правителството да наблегне повече върху други мерки като увеличение на пенсионната вноска и повишаване на събираемостта на осигуровките.

“Слава Богу, че чува Бойко Борисов и прие да криминализира неплащането на вноски. Това е една изключително силна мярка и твърдя, че тя доведе до тези 250 млн. лв. осигуровки повече за първото тримесечие. Сигурен съм, че през следващите месеци ще дава още ефекти”, каза още Пламен Димитров.

В Стара Загора той участва в среща-дискусия за колективното трудово договаряне в публичния и реален сектор, организирана по случай 25-годишнината на местната синдикална организация. Лидерът на КНСБ обясни, че в момента в цялата страна са действащи 1480 колективни трудови договора в предприятия, учреждения, болници и училища, което осигурява покритие около 30% от всички работещи в България. “Малко е това, далеч по- голямо покритие осигуряват държавите членки на ЕС. Нашата идея е да стигнем 50%”, каза още синдикалният лидер.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.