КНСБ плаши с протести заради съкращенията в Селскостопанската академия

"Информирал съм лично министър-председателя, че ако продължават така, ние ще доведем в София всички, които с право протестират за несправедливия начин на разпределение на тези тежести за оптимизация на разходите", заяви в Стара Загора лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Той припомни, че Селскостопанската академия е едно от звената, които е заложено да пострада най-силно от съкращенията на разходите и заплатите в бюджета за настоящата година.

"Не мисля, че работещите в подобни звена трябва да бъдат отнасяни към администрацията. Около 370-380 души ще загубят своите работни места в цялата селскостопанска академия. В 20 от 26-те институти и звена ще има съкращения над 10%. В същото време в Министерство на земеделието, в шапката му ще има 0% съкращения", негодува Димитров. Той припомни, че между 15 и 17% от работниците ще загубят работа си и в Агенцията за безопасност на храните и някои други звена.

Димитров обяви, че подкрепя и недоволството на работещите в Националното радио, заради орязването на хонорарите. "Аз съм убеден, че това, което прави генералният директор на БНР не е добре обмислено", каза лидерът на КНСБ.

По повод пенсионната реформа той обяви, че синдикатите не приемат никакви аргументи, които дават възможност за увеличение на пенсионната възраст и препоръча на правителството да наблегне повече върху други мерки като увеличение на пенсионната вноска и повишаване на събираемостта на осигуровките.

"Слава Богу, че чува Бойко Борисов и прие да криминализира неплащането на вноски. Това е една изключително силна мярка и твърдя, че тя доведе до тези 250 млн. лв. осигуровки повече за първото тримесечие. Сигурен съм, че през следващите месеци ще дава още ефекти", каза още Пламен Димитров.

В Стара Загора той участва в среща-дискусия за колективното трудово договаряне в публичния и реален сектор, организирана по случай 25-годишнината на местната синдикална организация. Лидерът на КНСБ обясни, че в момента в цялата страна са действащи 1480 колективни трудови договора в предприятия, учреждения, болници и училища, което осигурява покритие около 30% от всички работещи в България. "Малко е това, далеч по- голямо покритие осигуряват държавите членки на ЕС. Нашата идея е да стигнем 50%", каза още синдикалният лидер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини