Задържаха 37 бежанци на Дунав мост

37 сирийски бежанци, сред които деца и бременна жена, са задържани при опит да минат нелегално Дунав мост. Това съобщиха от ГКПП. Нелегалните емигранти са открити при проверка на турски ТИР. Част от тях нямат документи за самоличност. Малчуганите и майките им са настанени във временния приют за безпризорни деца на БЧК в Русе. Чужденците твърдяли, че се качили в камиона в Южна България.

Това е третата голяма група бежанци, спряна на Дунав мост от началото на годината. Част от заловените общо 85 души от Сирия и Ирак сключиха споразумения с районната прокуратура за 6 месеца затвор с 3-годишен изпитателен срок и по 300 лева глоба.

За половин година на Дунав мост са задържани над 200 нелегални емигранти, сочи статистиката на Гранична полиция. Те се признават за виновни и отнасят условни присъди или глоби. Бежанците се конвоират обратно до временни центрове за настаняване в страната. Някои влизат зад решетките, тъй като се опитват отново да напуснат страната.

Временният следствен арест край Дунав мост още не е готов, тъй като е нужно решение на правителството. За ремонта на неизползваната сграда от Гранична полиция са нужни 100 000 лв. Бежанците ще престояват там, докато приключат съдебните им дела. Следственият арест в Русе е пълен и хората се конвоират до Разград и Силистра.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони