Експерти: Бг производител държал 70% от сивия пазар на цигари през миналата година

През 2013 г. 50 на сто от нелегалния пазар на цигари са били контролирани от един български производител, който в края на 2014 г. е държал рекордни нива от 70 на сто. Това стана известно на кръгла маса "Финансиране на организираната престъпност: институционални мерки за противодействие", на която Центърът за изследване на демокрацията (ЦИД) представи свое проучване за това откъде идват финансите за организираната престъпност.

Данните за контрабандните канали изнесе експертът от ЦИД Тихомир Безлов, а директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов ги потвърди, като отбеляза, че в момента на нелегалния пазар вече няма български цигари. Според Безлов драстичният спад на продажбите на легално произведени цигари без бандерол се дължи на това, че МВР и Агенция "Митници" застанаха на входа и на изхода на фабриката на въпросния български производител, без да го споменават.

В доклада "Финансиране на организираната престъпност" е посочено, че данните са от изследвания на "Нилсен" и ОЛАФ на намерени празни опаковки. Според тях 1/3 от намерените празни кутии от цигари в кофите за боклук са на марки, запазени от "Финансконсулт", която е собственост на кипърска офшорка и според ДАКСИ участва в собствеността на Винпром Плевен, Спирт Индъстрис и Цигарена фабрика Пловдив.

По данните на ЦИД себестойността на една кутия цигари е около 35-45 ст., която се продава на дистрибутора за 80-90 ст. Месечните печалби се изчисляват на около 2.2 млн. лева, пише "Дневник".

Според изследването годишно у нас влизат около 800 ТИР-а и корабни контейнери с контрабандни цигари, а нелегалният пазар на тютюневи изделия е около 200-250 контейнера (2.5-3 млрд. къса цигари). Това означава, че за останалите количества България се явява транзитна страна. През 2010 г. най-атрактивен е бил т.нар. Гръцки хъб (внос на Illicit White цигари) - легално произведени и продадени цигари в Дубай, Кипър, бивши републики от ОНД, Китай се завъртат в транспортна схема, така че да се загубят по трасето, и през Гърция се внасят в България, за да продължат към други страни от ЕС. От т.нар. мравешка търговия, в която българи купуват на свой риск цигари от турските фришопове, може да се изкарат до 1200 евро печалба на месец.

След наложения мониторинг над фабриките за цигари в края на миналата година натискът се е преместил по границите и така през март са минали четири камиона с цигари, коментира шефът на митниците. Според него става дума за чужд канал, който е преминавал през България, но е имал сигурни гаранции, че няма да бъде хванат. "Колко трябва да си сигурен, че нищо няма да ти се случи, за да тръгнеш така", коментира още директорът на митнициите и отбеляза, че банковите гаранции за акциза са били 22 млн. лв. Цигарите са тръгнали от турския град Мерсин, а в България са били "пренатоварени" в други камиони. По случая са задържани полицаи и митничари, но според Танов "възелът трябва да се разреже" на много по-високо ниво.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право