Застрахователи осъдени да платят 128 000 лв. обезщетение на ранено дете

Строят две иновативни къщи за новия кризисен център за лица в Търново Инвестицията е за 2,1 млн.лева

Силите за специални операции на България и Македония със съвместно учение през май

Пиян вокалист на „Кикимора” провали грандиозния концерт във Велико Търново със Старозагорската опера Публиката напуска залата по средата на „Children in Time“

Христина Даскалова е новият зам.-председател на Апелативен съд – Велико Търново

ВСС избра нов районен прокурор на Козлодуй

Бизнесът отмени протеста срещу поскъпването на тока Той щеше да се проведе на 28 февруари т.г.

Инициатива за 130 години от създаването на Бургаската библиотека: Брандиран автобус с ликовете на родни класици пътува по линия № 9

Тръмп промени позициите си: По-строг контрол на оръжията в САЩ (ИНФОГРАФИКА) Президентът обмисля и други мерки

Москва вини Вашингтон в намеса във вота за Кремъл Много било трудно да се поправят отношенията

На 332 българи е отказано лечение в чужбина през 2017 г.

МОН предприема допълнителни мерки за олекотяване на ученическите раници

Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление при строителството на оградата по границата

Вицепремиерът Валери Симеонов ще проведе работно съвещание за безопасната експлоатация на язовирните стени

Футболист прати 18-годишен в кома

Министър Ангелкова показа Перперикон на Марк Жирардели

Министърът на туризма Николина Ангелкова показа археологическия комплекс Перперикон на своя съветник Марк Жирардели, петкратен шампион по ски алпийски дисциплини. По-рано във вторник двамата бяха и в Регионалния исторически музей в Кърджали, където са събрани над 40 000 културни ценности, свързани с историята и природата на Източните Родопи.

„Моята страна няма такива древни артефакти и за мен бе много важно да видя уникалното наследство, което има България“, каза Марк Жирардели. Той обеща да посети Кърджали със семейството си след всичко, което е видял. „Именно културата и историята са нещата, които могат да ни направят още по-разпознаваеми пред света. По тази причина фокус в туристическата реклама на страната ни за тази и следващата година е културно-историческото ни наследство“, подчерта министър Ангелкова.

„Разработихме културно-исторически маршрути, с които да се представяме още по-добре. Целта е да популяризираме и по-малките туристически обекти и когато туристите идват, например в региона на Източните Родопи, за да посетят Перперикон, да знаят какво друго има тук“, каза министър Ангелкова. По думите й част от историческите обекти в региона са обхванати от маршрута „По пътя на Траките“, който вече е качен на сайта на Министерството на туризма.

Според нея трябва да се обърне специално внимание на българските туристи, които искат да пътуват и опознават родината си. „Заедно с местната власт стартираме кампания за насърчаване на вътрешния туризъм“, съобщи тя. Целта е чрез външна реклама (билбордове и др.) на ротационен принцип да се рекламират туристически обекти от България.

„Общините ще предоставят свободни рекламни площи, а ние ще изработим визията и слоганите за кампанията. По този начин например Кърджали ще се рекламира във Варна и обратното, а за реализацията ще се изискват минимални средства“, обясни министър Ангелкова.

„На финала сме и в работата за създаването на регистър на туристическите атракции, който в най-кратки срокове ще бъде достъпен он-лайн“, съобщи министър Ангелкова. По думите й той също ще допринесе за насърчаване на вътрешния туризъм, защото всеки потребител ще може с „един клик“ да се информира за мястото, достъпността и състоянието на дадена туристическа атракция.

По-късно през деня министър Ангелкова и Жирардели посетиха Хасково, където се срещнаха с Димитър Димитров – баща на тенисист номер едно на България Григор Димитров. „За мен е чест да се запозная с бащата на един от най-добрите спортисти на България“, каза Марк Жирардели. По думите му децата, които вижда да тренират на кортовете в Хасково са най-голямата надежда и се надява скоро някое от тях да постигне и да надскочи постиженията на българския тенисист.

„Световната популярност на Григор Димитров е шанс както за Хасково, така и за цяла България, за да научат повече хора за нашата страна и уникалната природа и история, които имаме“, каза Ангелкова.

В Хасковска област официалните лица посетиха и Александровката гробница. Уникалната туристическа атракция е посетена от около 12 000 души само през 2014 г., а от 2009 г. функционира и Музеен център „Тракийско изкуство в Източните Родопи“ в непосредствена близост до нея.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете