Сотир Цацаров: Сред вложителите със специални лихви в КТБ има известни имена

Сред вложителите със специални лихви в КТБ има известни имена, повечето от тях са юридически лица. Лихвите са в порядъка на 9,8%. Те не са имали право на обезщетение след обявяването ѝ в особен наздор. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров, който е на посещение в Брюксел, съобщи БНТ.

След поставянето на банката под особен надзор тези договори са били прекратени, а влоговете превърнати в непривилегировани. Това е условие те да бъдат изплатени от Фонда за гарантиране на банковите влогове.

"При всички случаи предмет на изясняване тук е какви са били указанията, които са били изпращани от БНБ към квесторите", посочи още главният прокурор. "Ако приемем, че такова едно поведение е престъпно, това означава, че е налице щета за фонда за гарантиране на влоговете", добави още главният прокурор. Главният прокурор се срещна с еврокомисаря по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос днес в Брюксел.

Основна тема на разговорите беше представената в края на април от комисар Аврамопулос Европейска програма за сигурност в периода 2015 – 2020 г. Най-важните елементи от програмата са противодействието на тероризма и радикализма, борбата с организираната престъпност и борбата с кибер-престъпленията.

Комисар Аврамопулос беше информиран от българския главен прокурор за предложените изменения в Наказателния кодекс относно противодействието на т.нар. чуждестранни бойци и криминализирането на всички прояви на съгласие и участие в обучение за терористична дейност. Обсъдено беше и противодействието на радикализацията и особено на разпространението на екстремистки идеи в интернет-пространството и социалните мрежи.

Това е втората среща на главния прокурор Сотир Цацаров с ресорен еврокомисар, след като през миналата седмица разговори бяха проведени с Вера Юрова, комисар по правосъдие, потребители и равенство на половете.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини