Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Георги Кадиев: БСП трябва да има кмет поне в осем областни града

Мит е, че за нас гласуват пенсионерите, в София те са 330 000. Ако беше вярно, щяхме да управляваме

Една партия трябва да има характера да издига собствени кандидати, а не “независими”

Намаляването на депутатите е чист популизъм

– Кой ще застане от името на БСП в София срещу Йорданка Фандъкова на местния вот наесен, г-н Кадиев? Вие два пъти се хвърляхте в тази битка, но сега и да искате, не можете да се кандидатирате, Националният съвет ви “поряза”.

– Решението на Националния съвет да не могат да се кандидатират хора, които два пъти са губили избори, за мен е абсолютно нелогично. Аз съм единственият такъв кандидат от големите градове и най-вероятно е персонално насочено срещу мен. Но защо го правят? По този начин ми дават оценка за кампанията? През 2009 г. след голямата вълна на ГЕРБ на парламентарните избори, когато беше ясно, че ще загубим частичния вот в София, никой не искаше да се изправи срещу Фандъкова. Отидохме на изборите само за да покажем, че има алтернатива на ГЕРБ. Затова твърдя, че възраждането на БСП от онази криза тръгна от частичните избори в София през октомври 2009 г.

– А днес кого да издигне БСП?

– Най-правилно според мен е да се направи вътрешнопартиен избор и да се даде възможност на хората сами да издигнат кандидата. Той може да не е член на БСП. Политиката трябва да започне да се прави отдолу нагоре. Хората не обичат да им слагат маркери, жалони, да им се спускат имена отгоре. Наказват те в деня на самия избор.

Това, което не понасям на избори, са присадените граждански квоти, а най-много не понасям една група от хора, които се кандидатират за кметове, защото си мислят, че някой ще им налее едни пари за кампания и те ще вземат половината. А това, за съжаление, се случва.

– Защо не постъпите като полската левица? Като видяха, че не могат да спечелят президентските избори, издигнаха атрактивен кандидат като Магдалена Огурек и цял свят говореше за нея.

– Да, и направи 2%, а пънк музикантът Павел Кукиз взе над 20% и от тези гласове сега зависи резултатът на втория тур. Очевидно полската левица не е преценила добре нещата, иначе тя щеше “да вземе” пънк музиканта.

– БСП не може ли да извлече поука от полския пример и да намери някой “пънк музикант”.

– Добре, нека издигнат “пънк музикант”, но да не го издигат няколко души. Градската организация направи анкета кой да бъде кандидатът за кмет. Къде са резултатите?! Конференцията, която ще избира кандидата, е насрочена за 20 юли. Нима ще правим кампания през август?! Ако някой разчита на последните 30 дни, когато всичко е планирано и всяко участие – платено, нищо няма да стане. В последните 30 дни се вдига такава шумотевица, в която никакви послания не могат да се откроят. Ако дотогава не си направил впечатление на хората, нямаш никакъв шанс.

– Каква алтернатива иска да покаже БСП в София, Пловдив, Бургас, Стара Загора – градовете витрини на ГЕРБ? Още повече че според мнозина анализатори ГЕРБ ще вземе тези градове на първия тур. Математикът проф. Михаил Константинов дори съветва Реформаторския блок да не издига кандидати срещу ГЕРБ, за да няма втори тур.

– Според мен това, че десницата няма да издигне никого срещу Фандъкова, не е новост. И през 2009 г. не издигнаха и се договориха да имат зам.-кмет, тогава това беше Иван Сотиров. Може и сега така да постъпят, тяхна работа. Според мен целта на ГЕРБ е максимален брой областни градове – дори 28 от 28. Целта на БСП трябва да бъде поне да запазим сегашните позиции – осем кметове на областни градове и 15 общински съветници в София. И поне второ място със силен отпор навсякъде, за да може да се отиде на балотаж.

– Ако БСП изпадне и от второто място, как може да претендира, че е алтернатива на ГЕРБ?

– Да. В София ще ни бъде особено трудно, защото тук традиционната десница също е силна. Макар че през 2011 г. бих 2 на 1 техния кандидат (б.р.- Кадиев получава 103 244 гласа, а кандидатът на старата десница Прошко Прошков – 53 472). Но тогава правих кампания една година, стотици срещи с неправителствени организации, кръгли маси, срещи по улиците. В София БСП взе 23%, а в Пловдив например – 10-11%. Затова смятам, че при добър кандидат София отново може да бъде стартова точка за въздигане на БСП. Абсолютно грешна е теорията, че за БСП в София гласуват пенсионерите. Социологическите проучвания показват, че за БСП в столицата гласуват основно хора между 35 и 55 години, т.е. посланията трябва да са към активните хора. В София живеят 330 000 пенсионери. Ако те гласуваха за нас, ние щяхме да имаме кмет. Икономическата, а не социалната програма печели избори.

– Премиерът Бойко Борисов все едно ви е слушал. Той казва – строим магистрали, строим метро, строим, строим, строим. Когато имаш един “строител”, от когото си доволен, защо да избираш друг?

– Защото корупцията в това строителство е огромна, а обществените поръчки са силно нагласени. Защото скоростта, с която се случват нещата в София, е много бавна в сравнение с други европейски градове. Слушах Борисов, който каза – ние построихме толкова километри метро, а Тодор Живков – толкова. Но онова е било преди 40 и повече години и технологиите тогава нямат нищо общо със сегашните. София трябва да се сравнява със столиците сега – в Скопие направиха околовръстно като слънце без никакви еврофондове, за Истанбул дори не искам да говоря. Трябва да се надгражда. Аз не казвам, че нищо не правят. Напротив, много неща се случват. Но поне 20% от средствата се отклоняват чрез нагласени обществени поръчки. Ако това го няма, скоростта, с която се изграждат нещата, ще бъде много по-висока.

– През 1999 г. на местните избори БСП наложи формулата “независим, подкрепен от левицата”. Не е ли време да се откажете от нея, още повече че срещу себе си ще имате “чисти” кандидати на ГЕРБ?

– Винаги съм смятал, че една политическа партия трябва да има характера да издига собствени кандидати. Никога не съм подкрепял независими кандидати. Практиката показва, че в много случаи те или забравят чии кандидати са, или не признават това.

– “Жертви” ли са кметовете на Пазарджик и Хасково и чии?

– От това, което виждам, не може да имаш такова имущество с официалните си доходи. Те си заслужават разследването и наказанието – ако са виновни, защото не искам да слагам етикети предварително. Но прави впечатление, че тези разследвания удрят главно независими кметове. Вярно, много от тях са окопали се във властта местни феодали. Но всичко ми прилича на част от стратегията на ГЕРБ за овладяване на всички областни градове. ГЕРБ има проблем с червените кметове, с кметовете на ДПС и с независими кметове, които управляват трети-четвърти мандат. Ще повярвам, че всичко е честно, когато видя да летят дронове над жилищата на кметовете на Пловдив, Бургас, Варна, София.

– Може да няма нищо за гледане.

– Може. Но нека видим. От това, което съм видял в политиката, огромната част от корупцията в България е в общините.

– Два последователни мандата ще сложат ли край на феодализацията на градовете?

– Да. Няма никаква логика да има два мандата за президент, а за кмет да няма. Президентът управлява бюджет от 5-6 млн. лв., докато бюджетът на столичната община например е 1,2-1,4 млрд. лв. Първата работа на всеки кмет, след като го изберат, е да започне да овладява някакви структури, които му помагат да бъде преизбран.

– И ако се въведе мандатност, във властта ще се възпроизвежда не една личност, а една мрежа. Каква е разликата?

– Може и така да стане. Няма идеални решения, но създаването на мрежа, за каквато говорите, не е толкова лесно.

– Трябва ли да се намали броят на депутатите? Премиерът подкрепи идеята да са 120.

– Защо 120? Не, това е чист популизъм.

– Почувствахте ли се под кръстосан огън на 9 май? От едната страна бяха критиците на Путин, от друга – тези, които искат България да излезе от НАТО.

– На мен боят ми върви като на куче тояга. Миналата година се бихме с протестиращите край парламента, които бяха десни. Сега – с крайнолевите. Изводът, който аз си направих от разпрата с ултралевите организации, е, че БСП трябва много сериозно да си постави въпроса, с кого иска да бъде в коалиция. Иска ли да прави голямо ляво обединение с тези хора или не иска. За мен има един жалон и той се нарича Европейски съюз, от който БСП не може да се отказва. И втори жалон – НАТО, от който БСП също не може да се откаже. БСП вече е взела тези решения. За БСП е контрапродуктивно да залита един ден към НАТО, на другия – против НАТО. Затова трябва да се дава отпор на такива движения. Ако трябва и с бой. БСП и лявото в България според мен трябва да бъдат проевропейски. Ако основната тенденция в БСП се е преместила, моето място вече не е в БСП. Но засега не виждам такова нещо.

Нашият гост:

Георги Кадиев е роден на 28 август 1966 г. в Бургас.

Член на Националния съвет на БСП от 2005 г.

Зам.-министър на финансите в кабинета “Станишев” от 2005 до 2007 г.

Общински съветник от БСП В София от 2007 до 2013 г.

Два пъти е кандидат на БСП за кмет на София – на частичните избори през 2009 г. и на редовните през 2011 г.

Депутат в 40-ото, 42-рото и 43-тото народно събрание.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете