ПроКредит Банк купи 10 електромобила

ПроКредит Банк закупи 10 нови автомобила, задвижвани 100% с електрическа енергия, съобщиха от финансовата институция. Банката планира с тази инвестиция да намали почти наполовина потреблението си на гориво, което неминуемо ще доведе и до намаляване на вредните емисии. Електроавтомобилите ще се използват в София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора и на близки разстояния в районите около тези градове. Колите имат мощност на електромотора от 67 конски сили, като с едно зареждане на литиевойонната батерия изминават до 150 км., което е напълно достатъчно в рамките на работния ден.

Екоколите на ПроКредит Банк потребяват приблизително 0,135 kWh електроенергия за изминаването на един километър, която се равнява на консумацията на микровълнова фурна за 12 мин. В допълнение електроавтомобилите генерират сами електричество при спускане по наклон. Зареждат се стандартно за 6 часа, като за капацитета на батериите им са необходими 22 kWh електричество от мрежата. Цената на едно пълно зареждане е 4 лева, което формира разход от приблизително 2,70 лв. на 100 км пробег.

Заради все още малкия брой зарядни станции ПроКредит Банк изгражда собствени във всички градове, където ще се използват екоавтомобилите. "Предстои да изградим стационарни зарядни станции, разположени в близост до клоновете на ПроКредит Банк. Те ще могат да се използват и от клиенти на банката, както и от всички, които управляват електрически превозни средства“, каза изпълнителният директор на ПрКредит Банк Рени Пейчева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес