Оплаквания - и на плажа

В началото на юни Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще отвори приемни на открито по морето, съобщи председателят на комисията Димитър Маргаритов. „Приемните в курортните комплекси могат да са в административни сгради. Но нашата идея е, за да може да бъде улеснен достъпа на хората те просто да бъдат на открито т.е. на централната алея, а дори защо не и на плажа“, обясни той.

В момента КЗП проверя общите условия на туроператори, банки и небанкови институции. От констатираното до момента станало ясно, че някои туристически агенции въвеждат в общите си условия 7-дневен срок за рекламации, докато по закон този срок е 14 дни. Друга популярна хватка е изключването на отговорността на турагенцията, ако пътуването не се осъществи.

При финансовите институции са открити нарушения в информацията, която се дава преди сключването на договора, а има и доста скрити такси, когато липсва поръчител за бърз кредит.

През април в КЗП са постъпили над 1000 жалби. Най-много са срещу мобилни оператори, търговци на дребно и фирми, предоставящи финансови услуги. Комисията е извършила 3000 проверки и е установила 300 нарушения на закона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес