Кери топи леда с Путин в Сочи

Разтопяване на леда и тласък на политическия диалог между САЩ и Русия се очакваше от срещата в Сочи между Джон Кери и Владимир Путин.

US държавният секретар е първият високопоставен американски представител, посетил Русия от началото на конфликта в Украйна през 2013 г., обтегнал до крайност връзките на Запада с Москва. В началото на срещата си Кери и Путин горещо си стиснаха ръцете, преди да седнат на масата за преговори. Украйна бе заложена като тема №1 на разговорите, но трябваше да бъдат обсъдени още войната в Сирия, ситуацията в Йемен и Либия, както и напредъкът по ядрените преговори с Иран. В делегацията на Кери бе Уенди Шърман - главен US преговарящ с Техеран.

Преди да се срещне с Путин, Кери разговаря с руския си колега Сергей Лавров в продължение на 4 часа. На въпрос как е минал диалогът, руският дипломат №1 отвърна "чудесно". Разтопяване на леда имаше и в тяхната среща - Лавров дари госта си с картофи и домати от Краснодар и с тениска за 70-ата годишнина от победата над нацистка Германия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят