Тази нощ е за литература

Тази година България за четвърти пореден път ще се включи в европейската Нощ на литературата. Днес (13 май) от 18 до 22 часа едновременно в 11 български града ще сe четат откъси от съвременни европейски заглавия, издадени след 2000 година. Инициатор и главен организатор на събитието е Чешкият център в София в сътрудничество с EUNIC България, Столична община и други културни институции. Медийни партньори на Нощта на литературата са Българското национално радио, Аз чета и сайта Peika.bg.

На всеки половин час известни личности ще четат откъси от съвременни европейски автори. Това ще се случва в т.нар. „гнезда“. Всеки слушател ще има възможност да събира печати от „читателските гнезда“. В края на Нощта в 21,30 ч всички, получили поне пет печата, ще могат да участват в томбола. Изтеглените победители ще получат за награда една от четените книги. Освен в София ще се чете в десетки европейски градове. У нас се включват още Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Перник, Пловдив, Русе, Стара Загора и Шумен.

В галерията на СБХ на ул. „Шипка“ 6 ще бъдат представени книгите „Хубавите дни от Аранхуес“ от Петер Хандке, четена от Явор Бахаров и Лили Гелева; „Любов не е думата“ – антология на полски поетеси и поети, дебютирали след 1989 година, четена от Маргарита Хлебарова и Стефан Спасов; „Тезей“ на Валентин Дишев, „Тамбос“ на Людмила Миндова и „Кошерът на думите“ на Яница Радева, четени от самите автори.

Повече информация и програма на събитието: https://nocliteratury.cz/en/2015/city/152-sofia/page/522-info/?lang=bg

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура