Емил Хърсев: Фондът трябва да си поиска парите

- Г-н Хърсев, обяснете още веднъж защо хората, които са имали договори за депозити в КТБ при привилегировани условия, сключени преди 20 юни 2014 г., трябва да върнат парите на държавата?

- Законът за гарантиране на влоговете в банки (чл. 5) изрично казва, че преференциалните влогове не ползват гаранцията, която се дава от държавата. Законът поема защита за всички останали депозити, но не и за тези. Ако държавата по погрешка е възстановила парите на някои депозанти с преференциални условия, те трябва да й върнат получената сума. Това е най-простото нещо.

- Има ли отношение датата 1 юли 2014 г., на която има решение на УС на БНБ, че лихвите по всички депозити трябва да бъдат приравнени до средните за пазара, към изплащането на привилегированите депозити?

- Няма отношение. Поради простата причина, че всеки един депозит, гледан поотделно, или е имал гаранция, дадена му от законодателя, или е нямал такава. Ако е нямал тази гаранция преди 20 юни 2014 г., БНБ с никакъв свой акт не би могла да ангажира отговорността на държавата. Отговорността на държавата се ангажира по един-единствен начин - със закон. В закона ясно се посочва кои депозити са гарантирани и кои не.

- Бившият премиер Иван Костов обаче каза, че след като той едностранно е пожелал да си прекрати депозита и е понесъл загуби от това, има право да получи гарантираната сума.

- Законът за гарантиране на влоговете не предвижда режим за ангажиране на отговорността на държавата в този случай. Разбира се, че договорите за депозити могат да се прекратяват по-рано от вложителя. Ние имаме две различни правоотношения, които се съчетават. Имаме едно основно договорно отношение - договора за депозит. А гаранцията, която държавата дава на депозитора, е второ правоотношение, което се урежда със закон. Каквито и подскоци да направим по първото правоотношение, те не могат да ни създадат права по отношение на второто.

- Коя институция би трябвало да инициира искове за неправомерно върнатите пари?

- Фондът за гарантиране на влоговете. Първоначално той трябва да поиска парите да му се върнат доброволно. Ако някой откаже да ги върне поради някакви тълкувания, тогава фондът да поиска от съда да задължи тези субекти да ги върнат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта