Чужденци разбиха сладкарница в София и откраднаха десерти Нарушителите сами признават вината си

Русенци на протест за чист въздух

Русия е готова да помогне за решаване на конфликта в Африн

Ученик помогна за залавянето на крадец, опитал да разбие къща

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 февруари 2018

Почетоха Левски в Сливен и областта

Виктор Орбан към Бойко Борисов за Западните Балкани: Заби брадва в голямо дърво (обзор)

Санират, ако намерят още пари Довършват само сградите, където ремонтите са започнали

“Елпром Троян“ с технологичен скок в бъдещето

Поклонението пред паметта на Васил Левски в София през обектива на “Труд”

Чадърите в Бургас само от бяло до охра

Чуждите инвестиции в имоти паднаха с 83% Пред декември намалява върнатото финансиране на компаниите майки

Отпадат строителни такси ОП внесоха промени в Закона за устройство на териториите

Румен Радев: Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли?

Боянският клуб иска президентска република 22-ма професори създали клуба

Емил Хърсев: Фондът трябва да си поиска парите

– Г-н Хърсев, обяснете още веднъж защо хората, които са имали договори за депозити в КТБ при привилегировани условия, сключени преди 20 юни 2014 г., трябва да върнат парите на държавата?

– Законът за гарантиране на влоговете в банки (чл. 5) изрично казва, че преференциалните влогове не ползват гаранцията, която се дава от държавата. Законът поема защита за всички останали депозити, но не и за тези. Ако държавата по погрешка е възстановила парите на някои депозанти с преференциални условия, те трябва да й върнат получената сума. Това е най-простото нещо.

– Има ли отношение датата 1 юли 2014 г., на която има решение на УС на БНБ, че лихвите по всички депозити трябва да бъдат приравнени до средните за пазара, към изплащането на привилегированите депозити?

– Няма отношение. Поради простата причина, че всеки един депозит, гледан поотделно, или е имал гаранция, дадена му от законодателя, или е нямал такава. Ако е нямал тази гаранция преди 20 юни 2014 г., БНБ с никакъв свой акт не би могла да ангажира отговорността на държавата. Отговорността на държавата се ангажира по един-единствен начин – със закон. В закона ясно се посочва кои депозити са гарантирани и кои не.

– Бившият премиер Иван Костов обаче каза, че след като той едностранно е пожелал да си прекрати депозита и е понесъл загуби от това, има право да получи гарантираната сума.

– Законът за гарантиране на влоговете не предвижда режим за ангажиране на отговорността на държавата в този случай. Разбира се, че договорите за депозити могат да се прекратяват по-рано от вложителя. Ние имаме две различни правоотношения, които се съчетават. Имаме едно основно договорно отношение – договора за депозит. А гаранцията, която държавата дава на депозитора, е второ правоотношение, което се урежда със закон. Каквито и подскоци да направим по първото правоотношение, те не могат да ни създадат права по отношение на второто.

– Коя институция би трябвало да инициира искове за неправомерно върнатите пари?

– Фондът за гарантиране на влоговете. Първоначално той трябва да поиска парите да му се върнат доброволно. Ако някой откаже да ги върне поради някакви тълкувания, тогава фондът да поиска от съда да задължи тези субекти да ги върнат.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.