Бели ковчези за жертвите от Яхиново

Три “легнали полицаи” за убиване на скорстта ще бъдат изградени до края на седмицата на 500-метровата главна улица в кюстендилското село Яхиново. Това реши на извънредно заседание общинската комисия по транспорта в Дупница. Изкуствени неравности ще има по входовете и изходите на всички 16 населени места в общината, реши още комисията.

Обсъжданията се проведоха в деня на траур, обявен за смъртта на четирима младежи от с. Яхиново и детската начална учителка от Кюстендил Елза Петрова – майка на две деца.

На 10 май “Фолксваген Голф” със скорост от 140 км/ч се преобърна, помете стълб и смаза на тротоара десетокласниците Ивайло Йотов и Илиян Гущеров, както и учителката Петрова. Загина шофьорът на голфа Емил Скоклев (18 г.) и возещият се на седалката до него студент Мариян Джамбазки (19 г.). По чудо само с фрактура на ръката оцеля 17-годишният Светослав Ценев, а в “Пирогов” бе закаран с черепно-мозъчна травма Минчо Палакарски (17 г.), който е опериран в понеделник.

“Легналите полицаи” в Яхиново могат да се направят и за един ден, но не това е проблемът. Той е в съзнанието и интелекта на водачите”, каза шефът на общинската комисия и зам.-кмет на Дупница Крум Милев. Той разказа на колегите си случай, идентичен на този в Яхиново, но завършил без жертви. Само преди седмица на ул. “Венелин” 17-годишен младеж без книжка минал със 120 км/ч през “легнал полицай”. Автомобилът отскочил и блъснал железобетонния стълб на десния тротоар. Момчето било невредимо и се обадило на свой приятел да дойде да го прибере. Катаджиите обаче се оказали по-бързи. Тест с дрегер показал, че младежът е карал с 1,6 промила алкохол.

Както писа “Труд”, оцелелият при катастрофата Светослав Ценев разказа, че преди катастрофата компанията с голфа е пила мастики, бира. От потрошената кола пък изпаднала и преполовена пластмасова бутилка от 0,5 л с домашна ракия. Кръвните проби за алкохол на загиналия шофьор Емил Скоклев не бяха готови.

“Не вярвам Емил да е бил пиян и да е карал с превишена скорост. Той трепереше за колата си и избягваше дупките, за да не я счупи. Паркираше далеч от къщи и идваше пеша, защото пътят до нас е много разбит”, разказа майката на младежа. Според нея всички хвърлят вината на сина й, защото е мъртъв и не може да се защити. Съсипаната от мъка жена е вдовица. Бисер Скоклев – бащата на Емил, загинал през 2004 г. в Италия, където бил на гурбет. Емил, който след седмица трябваше да е абитуриент, събрал сам повечето пари, за да си купи голфа на старо. Като общ работник по строежите си изкарал 800 лв., дядо му дал 500 лв., после добавил още 300 лв., иначе не стигали за сделката.

Емил бе погребан следобед с абитуриентския си костюм. Траурни шествия от близки, приятели и съученици се извиха след белите ковчези и на другите трима младежи през улиците в Яхиново. В Кюстендил бе погребението на Елза Петрова, която водела първи клас във Второ училище “Даскал Димитри”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини