Сергей Игнатов избран за ректор на частен университет във Вилнюс

ТИР се запали на магистрала “Тракия” Няма информация за пострадали хора

3,5 години затвор за рапър от остров Майорка, възхвалявал тероризма

3-годишните близнаци, чиято майка беше арестувана, остават под лекарско наблюдение

Северна Корея е отменила в последния момент уговорена среща с Майк Пенс

Претърсват имота на мъжа, който стреля по полицаи в село Орешник

Във Франция арестуваха трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния

Венецуела започва продажба на своя криптовалута

Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Започна предизборно преселение на народите във Видинско

Масово предизборно преселение се случва във Видинско, съобщава Нова тв. Село Тошевци например за последните два месеца се е увеличило три пъти, а в град Грамада новодомците са близо хиляда. Какво стои зад тази междуградска мобилност и как хората в района приемат купуването на гласове за абсолютно задължително- разказва Тина Ивайлова.

В дома на този мъж в село Тошевци в момента живеят още 50 души. Готов е да приеме и нас…Само, че на хартия. На живо никой не е виждал новата колония съседи.

„В тази къща са регистрирани 48 човека, на името на Иван Марков от село Тошевци, която има две стаи. Къщата е необитаема повече от 15 години. Откъде са? – От Нов път, Видин. От Руженци. – На каква цена го правят? – 25 сега, 25 при гласуване”, обяснява кметската наместничка Маргарита Велкова.

Този мъж ни признава, че доброволно е станал донор на постоянен адрес. За парите обаче отрича.

Кои да махнат и какви да сложат на тяхно място, ще трябва да решават след няколко месеца жителите на село Тошевци. А те, оказва се, набъбват буквално с часове.

„Колко са гласоподавателите тук без пренаселниците? – 1757. – А сега? – А сега са 2.350. В предишните избори разликата на балотажа беше 250 гласа”, коментира кметът на Грамада Николай Гергов.

Как изведнъж едно село във Видинско става притегателен център за толкова много нови обитатели? Когато задаваме този въпрос, всички ни препращат към Владимир Вълчев с прякор Владо Лудия. Крупен зелевладелец от Грамада.

За да докаже думите си, кметът вади записите от охранителните камери на общината в Грамада. На тях ясно се виждат колите, които извозват пренаселниците и мъжът, който ги води и регистрира.

Кой е Владо Лудия? Владимир Вълчев е земеделски производител, преди години бил много близък до кмета на Грамада, сега са врагове. Как той ще отговори на обвиненията, че доставя електорат за пари. Хората обаче далеч не смятат, че плащането за вот в община Грамада е патент само на Владо. Кметът Николай Геров и неговата наместничка, така наречената тук кметица, отричат обвиненията.

Регистрацията, че ще гласуваш на адрес, различен от постоянния си, по принцип е законна. Но категорично не може да става срещу пари и фиктивни регистрации. В Грамада, Видинско обаче всички знаят, че законът е за това- да бъде заобикалян. А споровете за готвените изборни машинации не са дали и кой ги прави, а кой най-много.

Село Тошевци, община Грамада, Видин, най-беднят регион в Европа. Кой ще купи повече гласове предстои да разберем наесен. Защото, оказва се, въпросът отдавна не е дали и кой, а кой повече!

“Всички тези хора са директни нарушители на закона и по смисъла на законодателството са престъпници”, коментира математикът проф. Михаил Константинов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете