Депутатите заключиха: Нямаме манталитет на шофьори

Поредната дискусия за мерките на пътя, възбудена от поредния тежък инцидент с пет жертви, не доведе до нови заключения от страна на депутатите. Общото заключение на представители на три парламентарно представени партии в „Тази сутрин” по bTV бе, че нямаме манталитет на шофьори.

Разговорът започна след презентация в студиото, която показа, че във Великобритания по-високата граница на разрешени промили води до по-малко жертви, и обратното – в Румъния при 0,0 промила жертвите са драстично повече.

Според Георги Свиленски от БСП при нас границата може да падне до 0,3 разрешени промила, но тук пък вече идват проблемите с манталитета, купените книжки и липсата на контрол.

Нели Петрова от ГЕРБ даде и конкретен пример за липсата на самосъзнание – разказът на оцелелия в катастрофата в Яхиново.

По думите ѝ в България с алкохол в кръвта не трябва да се шофира, а ако бъде хванат пил шофьор зад волана, трябва да му се отнеме книжката, а той да полага обществено полезен труд като санитар.

Гроздан Караджов заяви, че и сега има строги наказания, но трябва да бъдат приложени. Според него има три лъча по темата – семейството, където трябва да се показва с личен пример, училището, където трябва да се показва вредата от употребата на алкохол и шофирането, и прилагането на закона.

Той все пак се съгласи с твърденията на родители, че няма засилен полицейски контрол на пътя. „Когато полицаите имат нулева толерантност, тогава ще видите, че независимо от промилите в закона, жертвите ще паднат”, коментира Караджов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини