Декларация на ДПС: Проблемът в Македония е проблем и на България, и на ЕС

ПГ на ДПС изрази своята политическа оценка за събитията в Македония, в Куманово още в деня, в който възникна конфликт. Конфликтът в Куманово ни напомня, че преходът от тоталитаризъм към демократично гражданско общество във всички балкански държави бе белязан с кървави междурелигиозни конфликти, които отнеха живот на стотици хиляди мирни граждани. Това се казва в декларацията, прочетена от лидера на ДПС Лютви Местан.

"Единствената страна, която успя да осъществи мирен преход бе България. Това се случва именно в страната, в която западни анализатори очакваха да пламне етническия конфликт заради тежкото наследство на възродителния процес. Никакво политическо пристрастие не е в състояние да отрече,че безкръвния преход стана заради модела на толерантността. Той не можеше да бъде реализиран без политическа воля. Тук особена роля изигра именно ДПС, защото избра да се развива не като затворена етнорелигиозна партия, а като национална либерална партия.

Днес да се твърди, че в Македония се е провалил моделът на ДПС е не просто некоректно, това е цинично твърдение, което чуваме от ПФ и РБ", подчерта Местан. По думите му, във всички останали страни от Балканите имаме етнически практики. "България избра модела на интеграцията, на представянето на различията. Това е в основата на българския етнически модел. Ако той беше интернационализиран, днес нямаше да сме свидетели на тези кървави конфликти. Призоваваме за обща консенсусна оценка за българския етнически модел като най-ценния капитал на българския преход. Неотдавна представихме цялостна концепция на ДПС", допълни Местан.

Според него, в този регион има проблеми, наследени от историята. "На Балканите има проблеми между отделните народи, които могат да бъдат решени чрез членството им в ЕС. България не трябва да гледа на членството на западните Балкани на криворазбран национален интерес. Тази перспектива на еврочленството трябва да стои пред младите общества на демокрациите.

Целият този процес България трябва да съблюдава интересите и на българските малцинства в Македония", добави Местан. Според него, отричането на българския етнически модел е именно поставянето на тяснопартиийния интерес над интересите на България. "Смятам, че и България, и Румъния трябва да бъдат най-надеждния партньор на западните региони.

Ако оставим западните балкани да стоят в сивата зона между изтока и запада, ще бъдат обект на провокации и от вътрешни, и от външни фактори. Проблемът в Македония е проблем и на България, и на ЕС", каза още Лютви Местан.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини