Щом свирепите закони не помагат, значи не струват

Тежките катастрофи няма да спрат, ако отговорността не се прехвърли и върху институциите

Когато се случи инцидент като този в Дупнишко и накуп загинат петима, темата за „войната по пътищата“ оживява. Медиите и обществото казват „колко е лошо“, а политиците - „ей сега ще оправим нещата“. И започват свирепи промени в законите, които се оказват абсолютно неадекватни. Неадекватни, защото ако бяха такива, нямаше трагедиите да продължават, нали?

Клишето „войната по пътищата“ обобщава и клиширания начин, по който политиците гледат на проблема. Според това клише виновните са само едни - шофьорите. Те са убийците на пътя и никой друг. Да, те управляват автомобилите, но само те ли трябва да са цел на законите? Законът трябва по равно да преследва както участниците в движението, така и тези, които го организират.

С абстрактното понятие „несъобразена скорост“ катаджиите измиват отговорността от всички останали институции, свързани с движението по пътищата. Ако се вмени отговорност и на институциите, каквато и на шофьорите, драстично ще спаднат катастрофите.

Например каква отговорност носят тези, които поставят знаците по пътищата? Идете сега на пътя ГКПП-Капитан Андреево и пътувайте през нощта към Харманли. Бог трябва да е с вас, за да не влезете в насрещното движение - объркващи знаци, никакво осветление. Само че ако стане челна катастрофа там и загине някой, тогава вие сте виновен. Движението в цялата страна е организирано така, че да се объркаш и да влезеш в капан, а след това и наказан.

Инфраструктурата е в руини. Неравни пътища, обратни виражи на магистралите, дупки - милиони дупки. Много от катастрофите стават заради тях, но, разбира се, виновни са шофьорите, защото карат с „несъобразена скорост“. Освен това пътищата се правят по абсолютно нелогичен начин. Как е възможно да има пешеходна пътека на 6-лентова магистрала? Това трябва да се забрани със закон и наказва като „предумишлена некадърност“. Може ли да се прави основен ремонт на входна артерия на София - „Цариградско шосе“, и да не се изградят подлези? Всеки, който е карал на такива места, знае, че ако ако някой спре, другият може изобщо да не види пешеходеца и да го помете. Но това, както знаем, е „несъобразена скорост“. А защо тези, дето са решили да сложат пешеходна пътека убиец, няма да носят отговорност?

Следва контролът, който е организиран така, че бандитите да остават безнаказани, а останалата репресия на закона да падне върху обикновените хора. Убиват тези, които се чувстват безнаказани и са възпитани в безотговорност. Доказателства - колкото щете.
И, да, превишената, а не несъобразената скорост е в основата на инцидентите. Но кажете ми как катаджиите ще се справят с цялата страна, като не могат да се справят с гонките по столичното правителствено трасе „Цариградско шосе“ и „България“ и как обществото ще се справи, ако родителите възпитават децата си в бъзсмъртие?

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи