До края на май започва международно разследване за източването на КТБ

До 30 май темата с назначаването на международна фирма, която да извърши одит на КТБ, ще бъде приключена. Това каза от парламентарната трибуна министър-председателят Бойко Борисов по време на блиц контрол.

Депутатът от РБ Мартин Димитров заяви, че е изменен законът за банковата несъстоятелност. "Ние като български парламент въведохме тази законова възможност. МС назначава председателя на Фонда за гарантиране на влоговете в банките", посочи Димитров. Той се обърна към премиера Борисов като му каза, че трябва да се обърне към председателя на фонда и да му каже, че очакваме такава международна фирма, която да върне парите и да излезе истината за КТБ.

Борисов отговори на Димитров като посочи, че всяка сряда провежда заседание със службите и митниците и тази сутрин министърът на финансите Владислав Горанов го е информирал, че сме на финал във връзка с ФГВБ.

"11 компании изпратиха своите предложения. Одобрените кандидати ще бъдат поканени на 18 май да представят предвидени от тях предложения. До 21 май ще бъде взето решение. Този ангажимент, който сме поели - да бъде избрана компания, ще бъде изпълнен. До 30 май тази тема ще бъде приключена. Ще имаме международна компания, която има опит във връщането на пари" поясни Борисов.

"ГЕРБ, Реформаторският блок и Патриотичният фронт стоят зад това предложение и отговорност за КТБ ще има. Г-н премиер, важно е замесените лица да бъдат разкрити. Този списък трябва да стане публичен и да стане ясно кои са тези лица. Задачата ни е казуса КТБ повече да не се повтори. Радвам се, че действията са предприети. По времето на "Орешарски" нищо не се случи. Никакви конкретни действия не бяха предприети. Поздравявам Ви - това е пътят, но лицата трябва да бъдат разкрити", каза още Мартин Димитров.

"Всичко, което излиза като информация ще идва в парламента. С едно текстче в закона можете да го решите. Това го дължим на народа - да знае истината", каза още Бойко Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес