България и Корея ще си сътрудничат в образованието, културата, науката и технологиите

Министерският съвет одобри проект на Договореност за сътрудничество в областта на образованието и културата с Република Корея. Документът обхваща периода до 2018 г. включително и цели насърчаване на сътрудничеството между министерства и институции на двете страни, работещи в сферата на културата, изкуствата, образованието и медиите. Това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Договореността ще спомогне за реализиране на обмен на студенти, преподаватели, дейци на културата и специалисти, ще улесни взаимното представяне на културите на двете страни, включително чрез организиране на Дни на българската култура в Република Корея и Дни на корейската култура в България, взаимодействието между университети, библиотеки, театри, хорове и оркестри. Предвижда също насърчаване на директните контакти по линия на средствата за масово осведомяване.

Правителството одобри и Меморандум за разбирателство между Министерството на образованието и науката на България и Министерството на науката, информационните и комуникационни технологии и бъдещото планиране на Република Корея за сътрудничество в областта на науката и технологиите.

С него се регламентира споделянето на споделяне на политики в областта на науката и технологиите, провеждането на съвместни научни форуми по взаимно договорени приоритети в областта на науката, технологиите и иновациите, обмен на учени, специалисти, изследователи и експерти с цел изпълнение на програми и проекти за научно и технологично сътрудничество.

За реализация на Меморандума се учредява Смесена комисия за научно и технологично сътрудничество, чиято основна задача е формулиране на правила по цялостната научна и технологическа политика на сътрудничеството, съгласуване на областите, формите и приоритетите на сътрудничество и оказване на съдействие за изпълнение на съвместните програми и проекти.

Виж всички решения на МС ТУК!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини