Йоанна Драгнева и Питър Пан донесоха безброй усмивки на децата от 142 ОУ

Многото ангажименти не попречиха на певицата да почете на малчуганите от столичното училище.

Макар че тазгодишният „Поход на книгите” приключи, издателство „Труд” реши да продължи хубавата инициатива.

Днес гостувахме на децата от 142 ОУ „Веселин Ханчев”. А специалната изненада този път поднесе певицата Йоанна Драгнева. Тя потопи малчуганите в приказния свят на Питър Пан като им прочете любимия си откъс от книжката. Всички деца получиха подаръци, а двамата, които първи отговориха на въпросите на Йоанна – и по един екземпляр от „Питър Пан” от Сър Джеймз Матю Бари.

Децата слушаха с интерес текста, който Йоанна беше подбрала специално за тях, а тя им обясняваше непознатите думички. Усмивките не слизаха от лицата на малчуганите и на Йоанна, а на изпращане те я поздравиха с любимата си детска песничка и я поканиха отново да им отиде на гости.

Повече за книгата и автора

Сър Джеймз Матю Бари написва романа „Питър Пан” през 1904 г. Главният герой, който носи същото име е малко момче, което отказва да порасне.

Питър кани своята приятелка Уенди са отиде с него в Небивалата земя, където да стане майка на неговата банда на Изгубените момчета. Двамата братя на Уенди също тръгват с нея. След безброй приключения, по време, на които Питър и другите деца успяват да спасят феята Менче-Звънче и да победят силния пират Капитан Хук. В края на книгата обаче Уенди се прибира у дома, в Лондон и пораства, а Питър Пан остава в Небивалата земя като малко момче.

Сър Джеймз Матю Бари (1860–1937) е писател, журналист и драматург, роден в Киримюър, Шотландия. Автор е на пиесата, прераснала в прочутата детска книга „Питър Пан” (1904). Бари измисля своя герой Питър Пан в разказите, които предава на синовете на приятелката си Силвия Дейвис. Най-напред историите за Питър Пан са публикувани в книгата „Питър Пан в Кенсингтън гардънс” с илюстрации от Артър Ракъм. След това Бари адаптира пиесата за романа „Питър и Уенди” от 1911, който днес е познат основно под заглавието „Питър Пан”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура