Петролът поевтиня с още 5% само за ден

На 84 площадки в София учат децата на безопасност на движението Фандъкова: Повдигнахме над 330 и осветихме 200 пешеходни пътеки

Столичният кмет Йорданка Фандъкова: Загубите в системата са над 60% До 2025 г. са осигурени 800 млн. лв. за водния сектор в най-големия град

Отказахме офертата за изтребители Ф-18 Остават Ф-16, “Грипен” и “Еврофайтър”

Патриотите си тръгнаха от МС, без да обявят решение Очаква се утре сутрин Валери Симеонов да направи изявление

До 5000 лв. за далечни роднини

Меган Маркъл – бременна и сияйна на благотворително събитие

Вижте какво ще решава Министерски съвет утре, 21 ноември 2018

Груевски във фейсбук: Продължавам борбата за македонската кауза

Белият дом загуби битка със Си Ен Ен Върна акредитация на журналист

Лекарският съюз иска отпадането на вторичния профилактичен преглед Пациентите масово не се явяват на него и парите оставали неусвоени

Председателят на ВКС е нарушил установения ред на държавното управление

Замесиха „Берое“ в уреден мач

Над 460 км второ и третокласни пътища ще бъдат обновени с пари от ОПРР

Унгария даде убежище на Груевски

България е на 43-то място по училищни знания

България е на 43-то място в глобалното класиране на училищните знания, съставено от аналитичния център на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), съобщава БГНЕС.

Според данните, изчислени на базата на тестове на 15-годишни деца по математика и науки, страната ни се нарежда във втората половина на класацията, която разглежда показатели в общо 76 страни. Подробностите около училищно класиране, цитирано от Би Би Си, ще бъдат представени на Световния образователен форум в Южна Корея през следващата седмица.

Безпорен фаворит в него е Азия като под номер едно по училищни знания се нарежда Сингапур, следван от Хонконг на второ място, Южна Корея на трето и Япония и Тайван, които делят четвъртото.

Челната десетка се допълва от Финландия, Естония, Швейцария, Холандия и Канада. На последно и предпоследно място се нареждат съответно Гана и Южна Африка.

Според икономическия аналитичен център изследването е показало ясната връзка между образованието и икономическия растеж. „Това е първият път, в който имаме истинско глобално измерване на качеството на образованието“, каза образователният директор на ОИСР Андреас Шлайхер. Според него идеята е на повече страни да им се даде възможността за сравнение с лидерите в образованието и да открият своите силни и слаби страни.

Анализът, базиран на резултати по математика и науки, представя много по-мащабна картина на образователните стандарти по света от тестовете на ОИСР „Пиза“, които се фокусират върху влиятелните индустриализирани страни.

Според Шлайхер една от причините за добрите резултати на азиатските ученици е и защото страните от континента разчитат на добри преподаватели. „Тези страни са също така много добри в привличането на най-талантливите учители в най-предизвикателните класни стаи, така че всеки ученик да има достъп до отличен преподавател“, казва още той.

Освен общото класиране от ОИСР представят и икономическия потенциал за растеж на Брутния вътрешен продукт (БВП) на държавите, ако всички 15-годишни получат поне основни знания. По този показател БВП на страната ни би могла да нарасне с 496%.

Водещи по този показател са страни от Африка – на първо място е Гана, следвана от Южна Африка и Хондурас. В челната десетка, освен Мароко, Оман, Ботсуана се нарежда и Македония с възможен растеж на БВП от 1137%.

Подобряването на образованието по света ще произведе „дългосрочни икономически ползи, които могат да бъдат феноменални“, казва още Шлайхер.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.