Варна ще има мини "Етър" в мол

Варна е на път да разбие традиционната представа за моловете като центрове за шопинг и модерни забавления. След като в Гранд мол наскоро бе открит ретро музей, в Мол Варна ще отвори врати етно пазар. В своеобразния мини "Етър" варненци и туристите ще се докосват до традициите на Североизтока - фолклор, етнография, народни занаяти, специфични за региона храни и напитки. Пазарът ще работи всяка неделя, а първи символичен негов домакин ще е Добрич.

Дърворезбари, тъкачи и кожари ще пренесат работилничките в мола и ще предлагат изработени пред очите на клиентите изделия. Докато самодейци тропат хора, занаятчии от Вълчи дол ще майсторят цървули и уникалните гайди - копия на живи ярета, а колегите им от Аврен ще нижат "ваяшки" накити. Посетителите ще могат да купят и биопродукти за трапезата - домашни биволски и кози деликатеси, тахан халва, мед, вино, сладка, нектари.

Освен зрелища и консумация, на неделните етно пазари ще се предостява и полезна информация за туристите. Във всяко издание различни общини от Североизтока ще представят своите природни, културно-исторически и туристически забележителности.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони