КЗК: Законът за енергийната ефективност ограничава конкуренцията

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) смята, че Законът за енергийната ефективност (ЗЕЕ) съдържа норми, ограничаващи конкуренцията, се посочва в съобщение на пресцентъра на КЗК.

Комисията е извършила оценка за съответствието с правилата на конкуренцията на Закона за енергийната ефективност и Наредба номер РД-16-301/10.03.2014 г., с които се регламентира извършването на услуги по обследване за енергийна ефективност, сертифициране на сгради и обследване на енергийна ефективност на промишлени системи, се посочва в съобщението.

КЗК предлага да се премахнат предвидените в ЗЕЕ изисквания за правно-организационната форма на доставчиците на тези услуги, като се предостави възможност на всяко физическо лице, преминало обучение, придобило съответната квалификация и положило изпит, да осъществява дейности по обследване за енергийна ефективност и сертифициране за всички категории сгради, както и да извършва дейности по обследване за енергийна ефективност на промишлени системи.

КЗК е на мнение, че нормативната уредба на разглежданата стопанска дейност не следва да съдържа необосновано високи изисквания, които биха могли да представляват бариера за навлизане на съответния пазар. Пълният текст на решението е публикуван на интернет-страницата на КЗК.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес