Химическите инспектори на ООН все още не са посетили Дума

Гергана Орлова след инцидента с ранената полицайка: Върнах се в миналото незабавно. Бях изненадана и разочарована През 2003 г. жената преживява същия ужас

И в България се открива Институт за изучаване на Холокоста

Италиански съд наложи тежки присъди на мафиоти и бивши държавни служители

Вдигат паметник на кан Тервел около НДК Грандиозни чествания за 1300г. от победата над арабите при Константинопол

Азербайджанска красавица фенка на 100 Кила Певицата беше на двудневно посещение в България, за да представи песента си „X My Heart“

САЩ определи Русия и Китай като „дестабилизиращи сили“

Турската Централна банка е изнесла златния си резерв от Федералния резерв на САЩ

Антитерористично учение се състоя на полигона „Ново село“

Три нарушения – пак на изпит за книжка МВР организира курсове и прави регистър на джигитите

Парите за пенсия носят доход до 6,1% Инфлацията изяжда спестяванията за старини

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 21 април 2018

Министър Ангелкова пред WTTC: В последните две години туризмът в България отчита ръст от над 25% Във всеки проект за развитие на туризма участват местните хора, общините и бранша

Президентът Румен Радев: Цветанов трудно осмисля това, което чете  (ОБЗОР) Държавният глава обяви, че кампанията му отдавна е отчетена пред Сметната палата 

Доналд Туск ще бъде на обиколка в Западните Балкани следващата седмица

Кое е добре прекараното време за българите

Добре прекараното време за близо 85% от българите са пътуванията със семейство и приятели. Това сочат резултатите от проучване, направено от института за маркетингови изследвания GFK по поръка на Amstel в България за представите на хората у нас за добре прекарано време.

Основният извод от допитването сочи, че у нас за добре прекарано време се възприемат моментите, споделени със семейство и приятели, като по възможност те са извън дома. Успоредно с пътуванията, които оглавяват класацията, 66% от участниците определят времето сред природата като критерии за качествени моменти, а за 63% вечéрите навън с близки хора или гостите вкъщи са добре прекарано време.

Българите са единодушни в разбирането си за моментите, които правят дните им стойностни, но признават, че биха искали да „наливат“ повече време за такива преживявания. 70% определят като недостатъчни пътуванията си и активните уикенди с приятели и семейство, а почти 60% биха желали по-често да посещават публични и социални събития, като театър, концерт, кино, изложби и други. Едва 40% споменават, че времето, прекарано в активни занимания със семейство и приятели им е достатъчно. Въпреки че 96% от българите в ежедневието си инвестират значително количество време пред компютъра, мобилните устройства и телевизора, 2/3 от тях не определят тези моменти като стойностни.

Виж инфографика тук

„С проучването за добре прекарано време искаме да стимулираме хората да наливат време в моментите, които наистина имат значение за тях. За Amstel един от най-важните изводи от изследването e, че за близо 85% от хората личните срещи остават приоритет в ежедневието им. Интересно е и как за българите е по-важно да имат свободно време отколкото да градят кариера“, коментира Валентина Йенсен, бранд мениджър Amstel в „Загорка“ АД.

Любопитен факт от изследването е, че близо 35% от мъжете искат да наливат повече време в събирания със семейство и приятели вкъщи, готвейки и споделяйки храната си с тях, а само 13% от дамите изпитват нужда от повече време за този тип преживявания. Ценно за нежния пол би било по-честото включване в доброволчески дейности, помагайки и грижейки се за другите, като близо 2/3 смятат, че не отделят достатъчно време за подобен тип дейности. Друг аспект, който е сред ценните моменти за дамите, но не получава достатъчно от тяхното внимание са спортните дейности. Едва 1/3 от жените смятат, че спортуват достатъчно.

Виж инфографика тук

Регионалният анализ на резултатите сочи, че пътуването е определено от всички като приоритет за добре прекарано време, но хората от Варна имат значително по-голям глад за пътувания от живущите в други български градове. Едва 13% от варненци смятат, че пътуват достатъчно или прекалено много, докато този показател е в размер на 31% при столичани и 38% при жителите на Пловдив. Друго нещо, което откроява варненци в сравнение с жителите на София и Пловдив е желанието им да хапват със семейството и приятелите навън – 65% биха искали да наливат повече време в това занимание, докато софиянци предпочитат да се наслаждават на спокойните моменти след работа вкъщи – 65% от столичани определят този показател като ценен момент. Докато във Варна и София залагат на удобството и качеството на основните си нужди в ежедневието, хората от Пловдив слагат акцент върху това да са модерни и в крак с тенденциите. Това предразполага живеещите в София и Варна да са по-склонни да търсят промяна, с която да подобрят удобството в живота си, докато пловдивчани си се чувстват комфортно в установения им начин на живот.

В представителното за градското население (над 100 000 жители) проучване, са взели участие хора на възраст между 25 и 50 години, живеещи в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе и Стара Загора.

Виж инфографика тук

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.