15 000 чакат българско гражданство по произход

15 000 са заявленията за българско гражданство по произход, които са висящи заради липсата необходимите документи. Това стана ясно от данните, които изнесе зам.-правосъдния министър Петко Петков в парламентарната комисия по политиките за българите в чужбина, съобщи БГНЕС.

Това се отнася единствено за процедурата по придобиване на българско гражданство по произход в случаите, в които документите – удостоверението за български произход, издадено от Държавната агенция за българите в чужбина не е съпътствано от официални документи, които потвърждават произхода, обясни зам.-правосъдният министър Петко Петков.

Преобладаващата част от тях - над 10 000 са молители, които живеят в Македония, има известна част от Албания, Косово, Сърбия, Украйна, Молдова.

Съветът по гражданството, след решение на Комисията за защита на личните данни, а и след становището на Върховна административна прокуратура, е взел решение, че в случаите, в които удостоверението от агенцията не се съпътства с официални документи, не е достатъчно основание да се приема, че български произход е налице. "До момента заявленията без съпътстващи ги официални документи са около 18 000, от които между 2 000-3 000 документи вече са приложени към тях", каза Петков.

Съветът по гражданство се състои от представители на различни институции, решенията му се взимат с мнозинство от 2/3. Петко Петков каза, че проблемите във връзка с дейността на Съвета датират от последните може би 2 или 3 години, когато са установили, че част от удостоверенията, издавани от ДАБЧ, не съдържат описание на документите, от които се установява българския произход на този, на който е издаден документът. Така Комисията за защита на личните данни е излязла с решение, че ДАБЧ е длъжна да изпраща към Съвета по гражданство и документите въз основа, на които е установила произхода на лицата. Зам. – министърът припомни и че Върховна административна прокуратура е извършила проверка в ДАБЧ. Тази проверка установила, че голяма част от издадените удостоверения за български произход от ДАБЧ, са издадени без да съществуват никакви доказателства относно произхода на лицата, относно нотариално заверена декларация издадено от самото лице, че то е с български произход.

Оттогава Съветът по гражданството, съобразявайки се с тези констатации, започва да извършва проверка на преписките на ДАБЧ за това дали се съдържат официални документи, които да доказват българския произход. Петков каза и че не са установили друга държава в Европа, в която произход да се установява единствено чрез нотариално заверена декларация. Няма държава, в която може да бъде установен произход, без наличието на официални документи, въз основа на нотариално заверена декларация за произход. След изслушването стана ясно, че в едномесечен срок ще се направи анализ на практиката и проблемите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини