Премиерът Борисов пристигна в Хърватия (СНИМКИ)

Цветан Цветанов разговаря с председателя на македонския парламент Талат Джафери

Тази кола се рециклира Учени и студенти от Холандия създадоха автомобил от органични материали

Бивш шеф на КАТ: Случаите на подкупване на полицаи намаляват заради драстичните мерки на МВР

Над 100 палестинци са ранени при сблъсъци с израелски военни по границата на Газа

Цветан Цветанов се срещна с председателя на албанския парламент Грамоз Ручи

Мъж е арестуван в Загреб, след като стреля с Калашник по детска градина

Съдят мъж, дал подкуп за брак на българка с нелегален чужденец

Ирландия легализира абортите след референдум

Мутри отиват на балет – ето какво става

Путин разказвал вицове и се шегувал на срещата с чуждите медии

Колумбия ще стане първият „глобален партньор“ на НАТО от Латинска Америка

Шест души са ранени при сблъсъци в мигрантски лагер на остров Лесбос

Мария Захарова: Следствието по полет МН17 игнорира данните на Русия

Путин: Великобритания обвинява Русия „във всички смъртни грехове“

15 000 чакат българско гражданство по произход

15 000 са заявленията за българско гражданство по произход, които са висящи заради липсата необходимите документи. Това стана ясно от данните, които изнесе зам.-правосъдния министър Петко Петков в парламентарната комисия по политиките за българите в чужбина, съобщи БГНЕС.

Това се отнася единствено за процедурата по придобиване на българско гражданство по произход в случаите, в които документите – удостоверението за български произход, издадено от Държавната агенция за българите в чужбина не е съпътствано от официални документи, които потвърждават произхода, обясни зам.-правосъдният министър Петко Петков.

Преобладаващата част от тях – над 10 000 са молители, които живеят в Македония, има известна част от Албания, Косово, Сърбия, Украйна, Молдова.

Съветът по гражданството, след решение на Комисията за защита на личните данни, а и след становището на Върховна административна прокуратура, е взел решение, че в случаите, в които удостоверението от агенцията не се съпътства с официални документи, не е достатъчно основание да се приема, че български произход е налице. “До момента заявленията без съпътстващи ги официални документи са около 18 000, от които между 2 000-3 000 документи вече са приложени към тях”, каза Петков.

Съветът по гражданство се състои от представители на различни институции, решенията му се взимат с мнозинство от 2/3. Петко Петков каза, че проблемите във връзка с дейността на Съвета датират от последните може би 2 или 3 години, когато са установили, че част от удостоверенията, издавани от ДАБЧ, не съдържат описание на документите, от които се установява българския произход на този, на който е издаден документът. Така Комисията за защита на личните данни е излязла с решение, че ДАБЧ е длъжна да изпраща към Съвета по гражданство и документите въз основа, на които е установила произхода на лицата. Зам. – министърът припомни и че Върховна административна прокуратура е извършила проверка в ДАБЧ. Тази проверка установила, че голяма част от издадените удостоверения за български произход от ДАБЧ, са издадени без да съществуват никакви доказателства относно произхода на лицата, относно нотариално заверена декларация издадено от самото лице, че то е с български произход.

Оттогава Съветът по гражданството, съобразявайки се с тези констатации, започва да извършва проверка на преписките на ДАБЧ за това дали се съдържат официални документи, които да доказват българския произход. Петков каза и че не са установили друга държава в Европа, в която произход да се установява единствено чрез нотариално заверена декларация. Няма държава, в която може да бъде установен произход, без наличието на официални документи, въз основа на нотариално заверена декларация за произход. След изслушването стана ясно, че в едномесечен срок ще се направи анализ на практиката и проблемите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.