Преврат в Бурунди: Топразузнавач свали президента

Бивш шеф на разузнаването на Бурунди обяви, че е свалил от власт президента Пиер Нкурунзиза заради масовите безредици през последните няколко седмици, в които бяха убити поне 20 души, а 50 000 избягаха от страната.

Генерал Годфройд Нийомбаре заяви по радиото, че контролира военния гарнизон в столицата Буджумбура и води преговори с общественици и религиозни лидери за формиране на преходно правителство. Но президентският дворец остана вчера под контрола на лоялни към Нкурунзиза военни.

Самият президент, който бе на посещение в Танзания, веднага обяви, че се връща, за да накаже „бунтовниците“. Силите на Нийомбаре обаче затвориха всички гранични пунктове и летището на столицата.

Това е най-тежката криза в Бурунди, след като през 2006 г. бе сложен край на 12-годишната гражданска война между племената тутси и хуту, в която загинаха около 300 000 души. Хаосът бе предизвикан от решението на Нкурунзиза да се кандидатира за трети мандат, което е забранено от конституцията. Контролираният от него върховен съд реши, че първият му мандат (2005-2010 г.) не се брои, защото тогава не бил избран от народа, а от парламента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят