700 снегорина са чистили пътищата в страната през нощта

Жители на мексиканския град Тихуана протестираха срещу централноамерикански мигранти

30-годишен мъж е загинал при катастрофа след видинското село Арчар

Вижте къде в София спират водата утре

Много място в най-малкият SUV на VW Новият модел T-Cross не отстъпва на Golf по обем

10 населени места в област Пазарджик останаха без ток заради снега

Себастиан Курц приема за среща лидерите на страните от Западните Балкани

Печалба от 236 000 лева реализираха общинските търговски дружества в Търново С най-добър финансов резултат за деветмесечието е Центърът за психично здраве

Засилват полицейското присъствие в „проблемните“ влакове

Издигнаха къща във въздуха над дере в село Дебрен Местните жители се притесняват, че сградата ще наводни къщите им

Кои украинки имат убийствено излъчване?

Боеве избухнаха между протурски бунтовнически групи в Африн

Дипломация на канонерките, а не война Управляващите привиждат заговори, врагове и преврати на всяка крачка, а опозицията се самоласкае

Тереза Мей с важна реч преди Брекзит

Над 90% от телефонните измами се извършват по една схема

От премиер гражданин става ли?

В образа на редови граждани държавните мъже се провалят

Обществеността продължава разпалено да обсъжда хранителния режим на премиера Борисов отпреди 30 години – как преживявал на картофи и кисело мляко. Към такива ретроспекции го върна зрителка от село, оцеляваща с оскъдни средства. Премиерът даде пример със себе си (че си е най-подръка) – как спомагал за домашното стопанство, като носел помия за прасетата, косял трева за зайците, копаел, гърлил. Преминал през труд и глад и се калил и заякнал. Но сит на гладен вяра не хваща. И презадоволените кибици от форумите го уличиха в лъжа, избиха го на подбив и опорочиха чистосърдечния му порив да окуражи отчаяните си сънародници.

Въобще опитите на българския държавен мъж да се явява пред обществото в образа на обикновен гражданин се увенчават с провал. При досег със социалните низини върховете се натъкват на небивало безочие. В интервюто пред Би Ти Ви с въпроси на зрители не се размина питането за паричното възнаграждение на премиера. Той се каздиса и любопитството бърже бе зашлевено през устата: „За работата, която върша, за отговорността, която нося, няма такава заплата, която би ме удовлетворила.“ И глутницата пак залая подир кервана. Защо? Защото нашият премиер не запази самообладанието на Путин. На един от първите телевизионни мостове народът му го пита вярно ли е, че е несметно богат. А той вика: „Вярно е. Несметно богат съм с любовта си към Русия.“ Оттогава май повече не го питат. Само го преизбират… Но това са имперски демагогии. Другаде съзнанието се определя от селското битие – кокошки, зайци, прасета…

Пък бившият премиер Орешарски, изтъкнат финансист, в битността си на обикновен гражданин скоропостижно се записа за саниране на наследствено жилище в Кюстендил. Нищо че кампанията бе дело на душманската му партия ГЕРБ. И дребнавото гражданство го взе на мушка. Макар че то самото също е на опашката за саниране. Но да си обикновен гражданин е привилегия, каквато на един премиер, макар и бивш, не се полага. La noblesse oblige, както твърдят французите.

„Благородството задължава“ и хабилитираният икономист Иван Костов, някогашен премиер с евроатлантическа ценностна система, да не прави машинации с депозита си в КТБ. Но той ги направи, защото си защитава финансовите интереси като всеки обикновен гражданин. Като са му давали преференциален лихвен процент от 9,8% в КТБ – вземал, като станало напечено – бягал. Бягал, ала пак вземал. Не се оставил да го завлекат като някой необикновен гражданин. На обществото това му се видя неморално. Защо? Човекът си иска неговото си.

Най-последователен в това отношение е Симеон Сакскобургготски. И като бивш премиер, и като бивш цар си отстоява правото да усвоява имоти. Не го блазни образът на обикновен гражданин. Благородството го задължава да взема… Но и него народът го низвергна. Иска си сиромах като малък Бойко от Банкя. И си го получи.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.