Путин черпи Кери с кримско вино

Разговорите между руския президент и US държавния секретар, оценени и от двете страни като "искрени и позитивни", започнаха с почерпка. Владимир Путин нагостил Джон Кери с кримско Дивноморско вино, предаде НТВ.

Срещата им в сряда в Сочи продължи 4 часа и 5 минути, като преди това Кери разговаря също 4 часа с колегата си Сергей Лавров. Кери е първият висш US представител, посетил Русия след раздора между нея и Запада, започнал с кризата в Украйна в края на 2013 г. "Това, разбира се, не е пробив, но е проява на разбиране, че двете велики страни все пак трябва да се върнат към нормално сътрудничество", коментира съветникът на Путин Юрий Ушаков.

Русия и САЩ се договориха да оказват влияние върху двете страни в конфликта в Украйна за неговото решаване, бе съобщено след разговорите в Сочи. Кери акцентира върху споразумението за примирие от Минск като основен начин за възстановяването на мира. За първи път той намекна, че САЩ предпочитат отпадане на санкциите срещу Русия, но само след установяването на траен мир в Украйна. Вчера на форум на НАТО в Турция Кери подчерта, че Русия се намира в "критичен момент" за изпълнението на договорките от Минск и едва след пълното им прилагане санкциите могат да бъдат облекчени.

Лавров от своя страна подчерта, че Русия е готова за сътрудничество със САЩ, но само на "равноправна основа, без опити за диктат".

Джон Кери постави пълното изпълнение на споразумението от Минск като условие за облекчаването на санкциите срещу Русия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят