Прокуратурата поиска указанията на БНБ към квесторите

Всички указания, които БНБ е давала на квесторите в КТБ, е изискала вчера прокуратурата, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. Става дума за процедурни указания и такива, които са давани по конкретни въпроси, уточни той.

В понеделник държавното обвинение образува разследване срещу квесторите Елена Костадинчев и Станислав Лютов заради развалянето на договори с преференциални лихви, които не гарантират обезщетение от Фонда за гарантиране на влогове до 196 хил. лв. Същия ден БНБ се разграничи от действията на квесторите. На заседание на парламентарната комисия за КТБ обаче стана ясно, че управителят на БНБ Иван Искров и и.д. шефката на „Банков надзор“ Нели Кордовска са давали противоречиви указания на квесторите.

„Да, има техни указания“, каза вчера главният прокурор. Попитан имали ли са право, Цацаров заяви: „Присъди на тротоара не се раздават“. След това добави, че е имало влогове с лихви между 7,6 и 9,8%. „Мисля, че нито вашите, нито моите са такива. Трябва да стигнем до втори въпрос - за кои преференциални влогове е упражнено правото да бъдат развалени договорите и по кои Фондът за гарантиране на влогове е платил обезщетение.“

Цацаров повтори, че има известни хора сред привилегированите вложители, но не назова имена. Имало и юридически лица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини