Прокурор инвалид ползвал медицинско, че е здрав

Прокурорът Адалберт Кръстев от Военно-окръжната прокуратура, който бил с 92% нетрудоспособност, е представил фалшиво медицинско, че е клинично здрав. Документът с невярно съдържание обвинителят депозирал пред съвета на Камарата на частните съдебни изпълнители, където кандидатствал за работа. Прокурорът е с обвинение, че съзнателно е ползвал медицинското менте.

По неофициална информация майор Кръстев страдал от диабет. Заболяването му било открито на 8 септември м.г., когато постъпил в Клиниката по ендокринология във ВМА. Било му назначено лечение, а на 30 октомври м.г. лекарска комисия във Втора градска болница в София му издала експертно решение, че има 92% трудова неработоспособност. С такова заключение Кръстев е можел да се пенсионира по болест. Месец и половина след диагнозата той подал документи за участие в конкурса за назначаване на частни съдебни изпълнители.

Пред съвета на Камарата на частните съдебни изпълнители представил медицинска карта, че няма здравословни проблеми. „Снабдил се с карта за медицински преглед, в която е вписано невярното обстоятелство, че е клинично здрав, въпреки че страда от заболяване, което е установено“, посочват от държавното обвинение. На прокурора няма да се търси отговорност за съставянето на документа менте, а само че го е ползвал.

Наложена му е най-леката мярка за неотклонение „подписка“. Вчера главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане във Висшия съдебен съвет майор Кръстев да бъде отстранен като прокурор заради воденото срещу него разследване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право