Икономиката живна с 2% ръст на брутния продукт

Икономиката на България се отлепя от дъното. Ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) е 2% на годишна база през първото тримесечие на 2015 г., показват експресните оценки на Националния статистически институт. За трети пореден месец се отчита и инфлация, макар и минимална, след дълъг дефлационен период.

Макроданните на статистиката потвърждават наблюденията, че потребителското доверие у нас расте. Само преди дни статистиката отчете увеличение на хората, които имат намерение да харчат за ремонт и обновяване на дома си през следващите 12 месеца.

Миналата година БВП се повиши с 1,7%, което е най-големият ръст от две години насам. Първото тримесечие на тази година се движи с изпреварващ темп спрямо очакванията за цялата 2015-а. Според последната прогноза на Министерството на финансите ръстът на икономиката тази година ще е 1,4%, докато три месеца по-рано се прогнозираше 0,8%. В началото на май Европейската комисия също повиши очакванията си за българската икономика през 2015 г. - от 0,8% на 1% ръст.

Най-голям принос за ръста от януари до март има износът. Преди два дни НСИ отчете, че експортът се е увеличил с 13%, като само през март скокът е бил почти двоен за страните извън ЕС на годишна база. Основните фактори, които дърпат нагоре износа, са по-слабото евро, възстановяващата се световна икономика и поевтинелият заради петрола транспорт.

Увеличеното вътрешно търсене се изразява и в трети пореден месец на инфлация. През април цените са се увеличили с 0,7%, като темпът на инфлацията расте - през март увеличението беше 0, 4%, а през февруари 0,2%. Годишната инфлация за април т.г. спрямо същия месец на миналата година е 0,5%.
През миналия месец най-много са се повишили цените на пролетните зеленчуци - салати, домати и т.н., основно оранжерийни и от внос, показва статистиката. Макар сезонът на цитрусите да е отминал, и тяхната цена се е вдигнала със 7,5 на сто.

От данните на НСИ става ясно, че са поскъпнали и месото, каймата, рибата, шоколадовите изделия, кафето и др. Слабо увеличение има и при безалкохолните напитки и тютюневите изделия, а по-сериозно - с 6,2%, при обувките и облеклата.
Увеличените приходи в бюджета, резултат и от икономическото оживление, бяха отбелязани вчера от премиера Бойко Борисов в профила му във фейсбук.

Веднага след заседанието на кабинета той отчете, че “фискалният резерв към края на първото тримесечие на 2015 година е 11,1 млрд. лева. Към края на март има излишък (в бюджета - б.р.) в размер на 257,1 млн. лв. Той се формира от превишения на приходите над разходите по националния бюджет в размер на 156,2 млн. лв. и излишък по европейските средства в размер на 100,9 млн. лева”.

“Радостен съм, че успяваме едновременно да строим големи инфраструктурни проекти, да помагаме на пенсионерите и социално слабите, да повишим приходите и да спестяваме”, написа премиерът.

Къде сме в ЕС?

Ръстът от 2% на БВП у нас е над средния за страните от ЕС, показват данните на Евростат. През първото тримесечие средният ръст на 28-те държави е 1,4% на годишна база.

През първото тримесечие на 2015 г. в сравнение със същото тримесечие на м.г. най-висок икономически растеж се наблюдава в Румъния - 4,2%, Унгария - 3,1%, Словакия - 2,9%, Испания - 2,6%. Малко над 2% е ръстът на БВП в Латвия, почти 2,5% е в Обединеното кралство и Холандия. Само Финландия отчита спад с 0,1%. В Италия няма динамика, а Австрия е малко над нулата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес