6 години по доктори без резултат: Няма кой да помогне на Фатме

Майка обикаля лекари в Бургаско, Варна и Стара Загора, но без резултат

Дясното краче на 6-годишната Фатме е със сантиметър и половина по-късо. Защото детето е с вродена луксация. Това означава, че главата на бедрената кост излиза от ямката на таза. Причината е, че тя е толкова „плитка“, че не може да задържи костта.

„От почти шест години ходим по лекари и никакъв резултат.

Бяхме при ортопеди в Бургас, в Провадия, във Варна, в Стара Загора, за да чуя мненията им. За да ми кажат нещо по-добро за детето ми. Но всеки отвръща: „Който е започнал, той да завърши случая.“ И пак нищо“, разказа майката на Фатме - Фериял Неджатиева. Тя се обърна към „Труд“ за помощ, защото вече не знае какво да прави.

Кога започва ходенето по мъките на Фериял и началото на болките в малкото телце на Фатме?

Момиченцето се ражда на 13 декември 2008 г. със сестричката си близначка Гюлтен. „На третия месец обаче установихме, че нещо с десния крак на Фатме не е наред. Тогава живеехме в Айтос и затова отидохме при ортопед в Бургас“, спомни си майката. Специалистът извършва изследване с ехограф и установява, че малката пациентка е с луксация на дясното бедро. Назначава поставянето на т. нар. стремена на Павлик - каишки, които държат крака на детето в правилна позиция, за да може то да се развива в правилна позиция. „Фатме беше като жабче, толкова раздалечени бяха крачетата й. Тя носи специалните каишки 10 дни“, каза още майката. В това време тя отива в Провадия, за да запише час за преглед при местен ортопед. “Но той ме препрати към Областната болница във Варна. Тогава Фатме вече бе на 9 месеца“, добави младата жена. В морското лечебно заведение извършват първата операция на детето, чиято цел е да се „намести“ крака му. Момиченцето стои с гипс един месец. Малко по-късно се прави втора операция и цяла година след нея детето е в гипсово корито, обездвижено от кръста надолу. Фатме вече е на 2 годинки. „След това лекарите от Варна й поставиха шина уж пак да се намести ябълката. Детето проходи по този начин, но много се мъчеше, постоянно ми казваше: „Махни я.“ Ние повече я носехме на ръце, за да не я дразни и да не я боли“, сподели Фериял.

В един момент ортопедите махат шината и започват да викат майката през една година. „Накрая спряха да ме търсят и да ми вдигат телефона. Затова се обърнах се към известен лекар в Стара Загора. Той ми каза, че много сме закъснели с правилното лечение. Според него детето отново трябва да се оперира, иначе проблемът ще се премести и на други я крак... Аз обаче нямам пари за лечението на единия крак, камо ли и за другия“, каза просълзена жената. Насочват я за консултация в София, защото според тях трябвало да се постави имплант. „Ако не съм искала да чакам по здравна каса, трябвало да платя 3000 лв., а ако не мога да ги платя, щяла съм да чакам три месеца“, каза още Фериял.

Докато майката пътува из държавата да разпитва лекари какво да прави и все без резултат, малката започва да накуцва още повече. И да я боли все по-силно.

„Проблемът е, че ако се съглася за поредната операция, тя трябва да стане до края на месеца или най-късно през юни, така искат лекарите. А аз не знам дали въобще да я извършват. Дали има смисъл“, чуди се жената.

Реакция

Травматолог от „Пирогов“ готов да се намеси

„Ако се налага поставяне на имплант, детето няма да чака никакви 3 месеца, НЗОК плаща за тазобедрена става 1500 лв. Въпросът е дали лекарите ще изберат медицинско изделие на тази стойност или по-скъпо. Ако е на по-висока цена, болният доплаща“, казаха вчера пред „Труд“ от здравния фонд.

По молба на вестника д-р Атанас Кацаров, началник на Клиниката по детска ортопедия и травматология в „Пирогов“, заяви, че ще прегледа и консултира малката Фатме абсолютно безвъзмездно и ще направи за нея, каквото е възможно. „Проблемът е, че отдавна е отминало времето, в което е трябвало да се реагира, за да се постигнат добри резултати от лечението“, посочи д-р Кацаров. И допълни: „Ранната диагностика трябва да се извършва в първия месец след раждането на детето! След това хрущялът на ямката на таза се вкостява и възможностите за лечение намаляват“, посочи специалистът. В държави като Германия и Австрия такива случаи днес въобще няма, защото веднага след раждането те са установявани и лекувани навреме.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве