Георги Петков: Дразни ме, че всички говорят за мача от 2013 година

На 27 април 2018 да почерпят

Украйна гарантира обучението на български език на сънародниците ни

Доналд Тръмп ще посети Великобритания на 13 юли

Обсебени ли са три цигулки и виолончело за 30 млн. долара? “Страдивариус” ,“Гуарнери”, „Джофредо Каппа” и “Гофрилер”, купени по времето на Людмила Живкова, над 30 г. са в едни и същи музиканти

Депутатите предложиха Музикалната къща на БНР да работи като самостоятелен културен институт Така за всеки продаден билет новата структура ще получава субсидия от Министерството на културата

Кметицата Иванчева към съучастниците си: Няма документ, докато не плати (обзор) Поставили сме предприемача на колене, допълва началничката на район „Младост”

“Отровени” жители на Дума разказаха в централата на ОЗХО за фалшивата химическа атака

Студио Х на „Армията“ Малцина от сегашния отбор ще запазят местата си, важно е кой ще ги запълни

828 нови медицински изделия влизат в болничната помощ 105 пациенти са минали през 4 лечебници за аортни клапи

Сенатът на САЩ одобри Майк Помпео за нов държавен секретар

По работа сме на второ място в ЕС Трудим се по 40,8 часа, а холандците по 30,3 часа

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 27 април 2018

Общински съветници се обединиха заради глоба на Здравко Здравков Главният архитект бил викан в следствието и заради Иванчева

Според социологическите проучвания Ердоган ще спечели изборите в Турция

Започна болничното обединение

Формата, под която вчера стартира обединението на 9-те болници в карето на Александровската, изненада част от директорите на лечебните заведения. Някои научиха от медиите, че ще правят гражданско дружество по Закона за задълженията и договорите, други не отговаряха на мобилните си телефони и така избягаха от коментар, но имаше и такива, чието мнение здравното министерство бе потърсило.

Това показа проверка на „Труд“.

МЗ съобщи вчера сутринта решението си, с което започна процедурата за сливането на немедицинските дейности на 9-те лечебни заведения, каквито са обучението на студенти и специализанти, клиничните проучвания, реализирането на проекти и програми, ремонтите, търговете, болничното хранене, охраната, стерилизацията, прането, транспортът, архивъх, връзките с обществеността и др.

„От вас научавам“, бе коментарът на проф. Виктор Златков, директор на „Майчин дом“, една от 9-те болници в карето. В Александровската и в пулмологията не знаеха за решението на ръководството на МЗ, камо ли да са им искали мнението. В „Св. Иван Рилски“ пък вече близо 3 седмици протестират срещу каквито и да е идеи за обединение и също не подозираха за новата заповед на здравния министър д-р Петър Москов.

„Коментирали сме с ръководството на МЗ решението за гражданското дружество, но то няма да стане от днес за утре, а най-вероятно ще е факт в края на годината“, заяви проф. Генчо Начев, директор на „Св. Екатерина“. Той посочи, че здравният министър може да предприеме каквито действия прецени, за да оптимизира разходите на 9-те държавни болници. А в тях имало и редица дублиращи се структури и то само през 50 метра.

Здравното ведомство:

„Административното обединение се прави по френски модел. В Париж например в такова дружество са 60 болници и само след първата година те са намалили разходите си с 28%“, коментираха за „Труд“ от МЗ. А кой ще оглави новото обединение, щели да решат самите ръководства на лечебните заведения. Можело да се изреждат и на ротационен принцип, ако така се разберат.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.