Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Чавдар Златев е новият член на УС на Fibank

Общо 37 години затвор за обвинените в убийството на Николай Радев от Дупница

Общинските съвети без лекари и юристи Декларации за несъвместимост ще се подават след следващите местни избори

Община Елена получи дарение от Швейцария за доброволното формирование

Започна болничното обединение

Формата, под която вчера стартира обединението на 9-те болници в карето на Александровската, изненада част от директорите на лечебните заведения. Някои научиха от медиите, че ще правят гражданско дружество по Закона за задълженията и договорите, други не отговаряха на мобилните си телефони и така избягаха от коментар, но имаше и такива, чието мнение здравното министерство бе потърсило.

Това показа проверка на „Труд“.

МЗ съобщи вчера сутринта решението си, с което започна процедурата за сливането на немедицинските дейности на 9-те лечебни заведения, каквито са обучението на студенти и специализанти, клиничните проучвания, реализирането на проекти и програми, ремонтите, търговете, болничното хранене, охраната, стерилизацията, прането, транспортът, архивъх, връзките с обществеността и др.

„От вас научавам“, бе коментарът на проф. Виктор Златков, директор на „Майчин дом“, една от 9-те болници в карето. В Александровската и в пулмологията не знаеха за решението на ръководството на МЗ, камо ли да са им искали мнението. В „Св. Иван Рилски“ пък вече близо 3 седмици протестират срещу каквито и да е идеи за обединение и също не подозираха за новата заповед на здравния министър д-р Петър Москов.

„Коментирали сме с ръководството на МЗ решението за гражданското дружество, но то няма да стане от днес за утре, а най-вероятно ще е факт в края на годината“, заяви проф. Генчо Начев, директор на „Св. Екатерина“. Той посочи, че здравният министър може да предприеме каквито действия прецени, за да оптимизира разходите на 9-те държавни болници. А в тях имало и редица дублиращи се структури и то само през 50 метра.

Здравното ведомство:

„Административното обединение се прави по френски модел. В Париж например в такова дружество са 60 болници и само след първата година те са намалили разходите си с 28%“, коментираха за „Труд“ от МЗ. А кой ще оглави новото обединение, щели да решат самите ръководства на лечебните заведения. Можело да се изреждат и на ротационен принцип, ако така се разберат.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете