Променят такса сградна инсталация

Трима арестувани за екшън на паркинга пред „Макдоналдс“ в Търново Оперативен дежурен изгонен от служба, защото не обърнал внимание на сигнал от тел.112

Вижте как работи новото видеонаблюдение на стадион “Васил Левски” (ВИДЕО)

КЕВР поиска обяснение от Топлофикация София за високите мартенски сметки

Ученици и студенти дискутираха ролята на Българското европредседателство

Американски психолози откроиха четири вида пияници

БСП настоява КЕВР да провери сделката с ЧЕЗ

Шефът на „Балкантурист“: Кризата а кадри в туризма е много сериозна

Кола блъсна един от създателите на “Новичок”

Чешкият премиер съди словашки вестник за твърдение, че е бил агент на комунистическите тайни служби

Оправдаха окончателно Николай Ненчев по делото за военните униформи

Турската централна банка повиши основната си лихва

Възможни са забавяния на граничните пунктове заради профилактика на информационната система

Обявиха международния конкурс за нов градски център на Велико Търново Архитекти от седем държави ще оценяват предложенията

СОС избира Владимир Клисуров за временно изпълняващ длъжността кмет на “Младост”

Плевнелиев кани корейски фирми да проучват за нефт и газ в Черно море

Президентът Росен Плевнелиев кани корейски фирми за проучванията за нефт и газ в Черно море в блоковете “Терес” и “Силистар”, съобщава БГНЕС.

След проведените срещи на четири очи между Плевнелиев и президента на Република Корея Пак Гън-хе днес бе даден специален брифинг, на който нашият президент заяви: “Приветстваме интереса на Република Корея към селското стопанство и производството на храни, както и за участието на корейски компании в енергийни и инфраструктурни български проекти”. Но в текста на документа с речта му за превод, с който е запозната корейската страна, този текст за находищата в Черно море фигурираше и за тази конкретика вероятно двамата държавни глави са си говорили помежду си, макар че изрично не го спомена по време на словото си.

За нас Република Корея е приоритетен стратегически партньор в Азия и желаем да насърчим двустранната търговия, инвестициите, каза Плевнелиев. Той изреди предимствата на България като страна на розите, на киселото мляко, на здравословните храни, на виното, но потенциалът ни е много по-голям. Разполагаме с високо квалифицирани специалисти, развити индустриални зони, в световната класация на аутсорсинг дестинации България е единствената европейска държава в Топ 10 и гарантираме свободен достъп до 500 милионния пазар на ЕС, добави той. Страната ни има много добро име и репутация в Азия, подчерта Плевнелиев.

В декларацията, която подписахме решихме да дефинираме нашите отношения като стратегическо партньорство, заяви президентът на Република Корея Пак Гън-хе в своето слово при посрещането на българския си колега. Република България е разположена на геополитически важно място, където се свързват Европа и Близкия Изток. Република Корея също има геополитическо разположение, което има важна роля при подписването на споразумения за свободна търговия с европейските държави, каза Пак Гън-хе.

Планираме организиране на икономическа среща на високо равнище през месец октомври тази година, на която да бъдат обсъдени насърчаването на търговията и инвестициите чрез размяна на повече делегации и активизиране на връзките между частни фирми, заяви президентът на Република Корея.

Двете страни ще работят по разширяване на сътрудничеството в областта на енергетиката,отбранителната индустрия, технологиите, инфраструктурата, земеделието, околната среда, образованието и културата, подчерта Пак Гън-хе. Важни са и меморандумите за фундаменталните изследвания, приложните науки, на отбраната и сигурността, образованието и културата, на спорта.

Корея искрено благодари на българското правителство за неговата последователна подкрепа по въпроса за ядреното разоръжаване на Северна Корея, отбеляза Пак Гън-хе. Двете страни потвърдиха намерението си да положат съвместни усилия за опазване на мира и сигурността в Северна Корея, добави тя. Ние подчертахме взаимното си желание да си да си съдействаме по въпросите на борбата с тероризма, изпращането на хуманитарна помощ за конфликтни райони, както и за опазване на световния мир и сигурност, посочи Пак Гън-хе. Още веднъж искам най-сърдечно да ви благодаря за вашата подкрепа за концепция за мирно обединение на Корейския полуостров и за концепцията за мирно сътрудничество в Североизточна Азия, заключи президентът на Република Корея.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.