Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Менда Стоянова: Няма да има актуализация на бюджета в средата на годината

Само за първото тримесечие имаме ръст от 3% на БВП, а в Европа средният растеж е 1,4%. Това означава, че българската икономика се движи добре. Защо – защото има стабилност. Това каза в сутрешния блок на БНТ депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова.

Ако можем да запазим тази стабилност в следващите предизборни месеци, това ще бъде добре за цялата икономика, добави тя. Правителството работи добре и в борбата със сивия сектор – резултатът е много добра събираемост на приходите в бюджета. В резултат на борбата с контрабандата се увеличават и приходите от акцизи. Има изключителен синхрон между НАП, Митници, правителство и прокуратура. Този синхрон се настройва всяка седмица и усилията дават резултат. От 800-те млн. лв. събрани допълнителни приходи 400 млн. лв. са ДДС, което е заслуга основно на НАП, заяви тя.

По думите й изискването на премиера Бойко Борисов за по-висока събираемост на приходите от Агенция “Митници” не е ултиматум към директора на Митниците Ваньо Танов. “Ние хора от Луната няма да внесем. Държавните служители играят според тоягата, грубо казано, тоест според написаните правила. Има ли правила, това означава, че системата не може да се манипулира лесно. Трябва да има структурни реформи и да няма дублиране на функции и отговорности, защото тогава те се превръщат в безотговорности”, заяви Стоянова.

Според нея няма да се наложи актуализация на бюджета в средата на годината. “Ако имаме много голям излишък, мисля че трябва да отиде изцяло за покриване на дефицита. Това не може да стане без актуализация на бюджета. Правителството само не може да изхарчи нито един лев. Смятам, че актуализацията трябва да се случи през октомври, когато са ясни разчетите и няма да има изненади”, посочи Стоянова.

По думите й няма нищо лошо в това да се прехвърлят пари от едно в друго бюджетно перо, ако това се налага. Менда Стоянова заяви, че подкрепя искането на ДПС да бъдат обявени депозантите в КТБ, които са предоговорили кредитите си. Трябва обаче и да бъдат огласени онези, които са взели кредити и няма да ги върнат, смята тя.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете