Нивата на реките ще се задържат, възможни са и понижения

Водните нива на реките ще се задържат, възможни са и понижения. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ – БАН) в по-голямата част на страната днес няма да вали. На отделни места в западната и централна част от Северна България след пладне е възможно да превали слаб и краткотраен дъжд, количества до 4-7 л/кв.м. В петък на отделни места, главно в Североизточна България и планините, е възможно слабо и за кратко да превали, количествата ще са до 5 л/кв.м. В събота на места в Западна България и планините ще превали и прегърми, количествата – 2-10 л/кв.м, но локално е възможно и повече.

През изминалото денонощие нивата на повечето от наблюдаваните реки в страната са се задържали или са се понижили. Водните количества на почти всички наблюдавани реки са над праговете за високи води.

Дунавски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се изменили от + 3 см до - 62см.
Черноморски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се са се понижили с до - 52 см.
Източнобеломорски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се понижавали с до - 23см, повишения са отчетени в долното течения на река Марица с до + 16см.
Западнобеломорски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се понижили с до - 16 см.

Вследствие на метеорологичната прогноза и хидрологична обстановка, се очаква днес и утре водните нива да се задържат или понижават. Краткотрайни повишения са възможни в западните и централни части на страната в резултат на снеготопене и очаквани валежи.

Дунавски басейн: повишения са възможни по течението на реките Огоста, Искър, Вит и Осъм.
Според моделираните водни количества за река Искър прогнозираните водни количества на 14, 15 и 16 май ще са над средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.
Според моделираните водни количества за река Янтра прогнозираните водни количества за 14, 15 и 16 май ще бъдат над средномногогодишната стойност. Водните нива ще са под прага за внимание.
Според моделираните водни количества за река Русенски Лом – в долното течение на реката водите на 14, 15 и 16 май ще бъдат над средномногогодишните стойности като водните нива ще продължат да се понижават.

Черноморски басейн: нивата на реките ще се понижават.

Източнобеломорски басейн:
• Река Тунджа – възможни са краткотрайни повишения в горното течение вследствие на валежи.
• Река Марица – в резултат на снеготопене и валежи от дъжд са възможни краткотрайни повишения в горното течение на основната река и на притоците й.
• Река Арда – в резултат на прогнозирани валежи са възможни краткотрайни повишения в горното течение на водосбора.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира: водните нива в басейна на двете реки ще са под праговете за предупреждение.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира: водните нива в басейна на реката ще са под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: в резултат на снеготопене и прогнозирани валежи са възможни повишения във водосборите на рекита Места и Струма.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини